post-thumb

Op Feb 12, 2016

Aftrekposten voor ZZP'ers

IBEO vindt ondernemers toppers! De overheid vindt dat ook en daarom heb je als ZZP’er allerlei fiscale voordelen, zoals aftrekposten! Hoewel de belastingaangifte net achter de rug is kunnen aftrekposten wellicht voordelen opleveren. De aangifte kan je dan gerust opnieuw versturen. Zou je willen dat IBEO je hiermee helpt? Neem dan contact op! De 3 belangrijkste ondernemersaftrekposten worden duidelijk uitgelegd.

Wanneer heb je recht aftrekposten?

Je hebt alleen recht op ondernemersaftrekposten als de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Daarnaast moet je aan het urencriterium (>1225) voldoen om in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek en de Startersaftrek. Je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen als je in aanmerking wilt komen voor de MKB-winstvrijstelling. Voldoe je wel aan het urencriterium dan kan de MKB-winstvrijstelling alsnog na de Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek worden toegepast. Het kan zijn dat je voor de Belastingdienst niet als een ondernemer, maar ook niet als een werknemer wordt gezien. In dat geval zijn jouw inkomsten resultaat uit overige werkzaamheden. Helaas kom je dan niet in aanmerking voor deze aftrekposten. Weet je niet zeker of je door de Belastingdienst als ondernemer of als werknemer wordt gezien? Vraag dan een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan. Waarschijnlijk gaat de VAR verdwijnen, maar meer informatie hierover kan je hier vinden. Er zijn een aantal verschillende aftrekposten, de 3 belangrijkste ondernemersaftrekposten worden hieronder uitgelegd:

1. Zelfstandigenaftrek

  • Je bent ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium

Je mag een vast bedrag van de winst aftrekken. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan de winst voor de ondernemersaftrekposten, tenzij je in aanmerking komt voor de Startersaftrek. Wanneer je minder winst maakt dan de aftrek mag je dit verrekenen in de komende 9 jaar, wanneer je wel genoeg winst maakt om de gehele aftrek toe te passen.

2. Startersaftrek

  • Je hebt recht op Zelfstandigenaftrek
  • In de afgelopen 5 jaar ben je in ieder geval 1 jaar geen ondernemer voor de Belastingdienst geweest
  • Je hebt de Zelfstandigenaftrek niet meer dan 2 keer toegepast in de afgelopen 5 jaar.

Deze aftrekpost mag je bovenop de Zelfstandigenaftrek tellen. Wanneer je aftrek hoger is dan je winst, mag je de ondernemersaftrekposten verrekenen in de komende 9 jaar of met (andere) inkomsten uit woning en werk.

3. MKB-winstvrijstelling

  • Je bent ondernemer
  • Je bent geen medegerechtigde (bv commanditair vennoot of geldverstrekker)

Voor deze aftrekpost hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. Wanneer je de andere ondernemersaftrekposten van de winst hebt afgetrokken mag je er 14% afhalen met de MKB-winstvrijstelling. Let wel op. De aftrekposten verlagen je fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dat is top! Maar wanneer je verlies lijdt wordt ook je fiscale verlies lager waardoor je minder belasting mag terugvragen. Dan werkt de vrijstelling dus in jouw nadeel.

Zijn de ondernemersaftrekposten nog niet helemaal duidelijk? Vraag je je af welke posten er in jouw geval gelden? Of weet je niet of het een goede keuze is in jouw situatie? Neem contact op met IBEO om te kijken wat we voor je kunnen betekenen of bel ons direct 020-7542399.

Share:

Ik wil IBEO!