post-thumb

Op Jun 27, 2017

Barbier Joshua Onclin

Er kan met een gerust hart gesteld worden dat barbier Joshua Onclin een vrij vernieuwde visie heeft in zijn vakgebied. Joshua is namelijk de enige barbier in Nederland die je mag betalen wat je kan missen. Inmiddels heeft hij zijn eigen vast plek in de Zijlstraat in Haarlem. Maar deze barbershop is zeker niet het type dertien-in-een-dozijn.

Voordat Joshua barbier werd wilde hij muzikant worden. Als jazzdrummer toerde hij enige tijd door het land en trad hij regelmatig op. Toch was Joshua op zoek naar iets nieuws. “Ik wilde graag een vak leren wat ik overal ter wereld kon uitvoeren zonder dat ik met iemand rekening hoefde te houden. Daarom ben ik in de leer gegaan bij verschillende grootmeesters door heel Europa.” Het ondernemen leerde hij in de praktijk, maar vier winkels later besloot hij het roer om te gooien. Het was zijn wens om een plek te creëren waar iedereen kon genieten van Haarlems ambacht om iets terug te doen voor de stad Haarlem. Toen hij zijn eigen pand kreeg kwam deze droom uit.

Toen ik vanuit Ede naar Haarlem verhuisde kreeg ik zoveel kansen dankzij deze stad. Daarom ben ik zo dankbaar naar mijn omgeving toe en het is de reden waarom ik een afbeelding van de St. Bavokerk op mijn muur heb laten schilderen. Als je iets met z’n allen doet dan kom je een heel eind. Mensen hebben tijd en liefde in mij gestoken en dat wil ik laten zien.” Zo straalt de barbershop van Joshua een en al Haarlems ambacht uit (op de Chesterfield en de Kano na). Alles wat je ziet komt uit Haarlem of is door Haarlemmers gemaakt, zelfs de koffie. “Mijn barbershop is niet alleen een plek om je te laten knippen of scheren, want eigenlijk is dat bijzaak. Ik vind het leuk om jonge, lokale ondernemers een kans te geven, om dus iets terug te doen.

De barbershop van Joshua heeft de meest uiteenlopende klanten en dat sluit ook perfect aan bij zijn visie op het vak: “You don’t have to be a caveman to grow a beard.” Dankzij de baardverzorgingsproducten die Joshua op de markt heeft gebracht kan iedereen eenvoudig met een verzorgde baard voor de dag komen.

Als ondernemer trekt Joshua, zoals al eerder genoemd, geheel zijn eigen lijn. In zijn zaak is, in tegenstelling tot andere barbershops, iedereen welkom en zijn huiskamer inrichting en ontspannen sfeer maakt dat klanten zich direct op hun gemak voelen. Bovendien mogen de klanten betalen wat ze kunnen missen, een vrij progressief concept, maar het werkt wel. Als ondernemer moet je, volgens Joshua, volledig overtuigd zijn van je eigen idee “Als jij denkt dat iets het juiste is, dan moet je er alles voor over hebben. Je daarom moet goed kunnen luisteren maar nog beter kunnen filteren. Als ondernemer schreeuwt iedereen van alles naar je hoofd, vervolgens ga je de informatie selecteren en dan kijk je of er iets waardevols tussen zit.

Maar volgens Joshua kunnen ook luie mensen succesvolle ondernemers zijn: “Als je goed kan delegeren of een vlotte babbel hebt is het ondernemerschap ook mogelijk. Behalve als je zelfingenomen bent. Natuurlijk mag je een hoge pet van jezelf op hebben, zolang je de klant maar voorop stelt. Als jij jezelf als een soort god gaat zien, dan gaat het mis. Tot slot moet je doorzettingsvermogen hebben. Zo ben ik ook aan dit pand gekomen. Blijven bellen, dat werkt altijd.”

Share:

Ik wil IBEO!