Boekhouden in Excel

Boekhouden in Excel voeren. Dat is waar ondernemers vaak tijd en geld mee te kunnen besparen. En  tot een aantal jaren terug was dat ook zeer zeker mogelijk! Echter, de afgelopen jaren zijn er zo een mooie en goede online boekhoudpakketten ontwikkeld dat boekhouden in Excel eigenlijk niet meer interessant is. Deze nieuwe, online boekhoudpakketten maken het leven voor de ondernemer een stuk gemakkelijker. Bovendien besparen zij echt veel tijd en dus geld. Zeker in combinatie met een goede accountant of boekhouder kun je als ondernemer veel voordelen behalen. Bij IBEO werken wij uitsluitend met de nieuwste, volledige online systemen. Hierdoor hebben zijn onze klanten (de ondernemers) van alle gemakken voorzien en hebben zij altijd een goed inzicht in hun eigen cijfers. Ben je benieuwd met wat voor systemen wij onder anderen werken? Bekijk dan onze speciale webpagina hiervoor.

Boekhouden in Excel - dat hoeft niet langer!

Boekhouden in Excel eenmanszaak

Boekhouden in Excel wordt vaak aangeraden aan ondernemers met een eenmanszaak. Maar dat is ten onrechte. Natuurlijk is er onderscheid te maken tussen administraties van ondernemers met een Besloten Vennootschap (BV) en ondernemers met een eenmanszaak. Maar, dat onderscheid moet je juist niet maken bij het inrichten van de boekhouding. In dat geval moet je namelijk juist kijken naar het type onderneming (handel, productie, dienstverlening), de branche waarin de onderneming opereert en de omvang van de administratie. De omvang meet je door het aantal inkomende en uitgaande facturen te tellen. Op basis van dit soort gegevens kun je bepalen of boekhouden in Excel interessant is voor de ondernemer. Vaak zul je zien dat wanneer een ondernemer iets groter is, of gaat worden, dat het de moeite niet loont om te boekhouden in Excel.

Boekhouden in Excel uitleg

Tenzij de ondernemer een ster is in het gebruik van Microsoft Excel en veel ervaring met dit pakket heeft is het een tijdrovende klus om een administratie in Excel op te tuigen. Buiten dat het optuigen van de boekhouding zelf veel tijd en frustratie op gaat leveren, heeft de ondernemer ook vaak additionele uitleg nodig inzake het gebruik van Excel. En met name ook een uitleg waarin hem wordt duidelijk gemaakt wat hij vooral niet moet doen in Excel. Je kunt in Excel namelijk gemakkelijk formules wijzigen of zelfs verwijderen, waardoor bepaalde sheets niet langer correct doorrekenen. En dat is natuurlijk funest voor het voeren van een degelijke administratie. Het nadeel van Excel in deze is dat je dit in het eerste opzicht niet altijd direct opmerkt. Zo kun je dus als ondernemer foute belastingaangiften doen en nog veel belangrijker: sturen op onjuiste management informatie! Boekhouden in Excel is dus niet geheel zonder risico.

Boekhouden in Excel gratis

Dat boekhouden in Excel gratis is, blijkt dus een fabel. Het programma Microsoft Excel hebben de meeste ondernemers weliswaar toch al geïnstalleerd op hun computer, dus zo lijkt het alsof er geen extra kosten aan verbonden zijn. Maar denk eens na over alle tijd die een ondernemer of zijn accountant / boekhouder kwijt gaat zijn met het inrichten van de administratie. En de tijd die hij daarna nog kwijt is met het bijhouden van de administratie. En dan hebben we het nog niet eens over de risico’s op een onjuiste administratie. Kortom: Boekhouden in Excel lijkt super interessant en dat was het tot een aantal jaren terug ook zeker, maar tegenwoordig zijn er vele betere alternatieven. Neem contact op met IBEO om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten