post-thumb

Op Jun 06, 2013

Boekhouder

De rol van de boekhouder verandert. Dat komt niet zo zeer door de boekhouder zelf, maar door de wereld om hem heen. De wereld om hem heen wordt namelijk in rap tempo geautomatiseerd. Daardoor is de boekhouder genoodzaakt met zijn tijd mee te gaan. Waar de boekhouder vroeger in de weer was met debet- creditvellen en met een rekenmachine alle boekingen handmatig voor zijn klanten in de (letterlijke) boeken zette, zo heeft dezelfde boekhouder vandaag de dag de beschikking over tal van software pakketten.

Boekhouder zijn is leuk, maar je moet met je tijd meegaan.

Software voor de boekhouder

Boekhoudsoftware maakt het leven van de boekhouder een stuk makkelijker. Hij hoeft niet alleen meer zelf te rekenen, de boekingen worden ook nog eens op de juiste plaats in de administratie gezet en in het juiste ‘boek’! Traditioneel wordt de administratie bijgehouden in verschillende boeken, zoals Kasboek, Verkoopboek, Inkoopboek. Hierdoor houdt de boekhouder alle facturen en bonnetjes gescheiden en ontstaat er orde in de chaos. Het ‘dubbel-boekhouden’ zoals de huidige vorm van boekhouden zoals we die nu kennen wordt genoemd is eigenlijk de kapstok van de boekhouder.

De boekhouding in balans

De boekhouder zorgt er eigenlijk continu voor dat de volledige administratie in balans is. Dat wil zeggen dat één boeking dus altijd uit twee onderdelen bestaat. Te weten een debet-bedrag en een credit-bedrag. Deze getallen moeten altijd aan elkaar gelijk zijn. De ene staat aan de linkerzijde van de balans of winst- en verliesrekening, de ander staat aan de rechterzijde. Vroeger was de boekhouder dus continu aan het controleren of de verschillende grootboekrekeningen in balans waren. Tegenwoordig hoeft dat dus niet meer, omdat de meeste boekhoudprogramma’s niet in balans zijnde boekingen niet accepteren.

Voordelen van boekhoudsystemen

Wat is nu het grootste voordeel van die boekhoudsystemen? Die ontwikkelen ook continu! Dat wil zeggen dat het leven voor de boekhouder steeds makkelijker gemaakt wordt! En niet alleen voor de boekhouder, maar ook voor zijn klanten. Zo kun je bijvoorbeeld steeds meer systemen aan elkaar koppelen. Het beste en misschien tot nu toe wel meest baanbrekende voorbeeld in deze is de koppeling met banken als Rabobank en ABN AMRO. Met een paar klikken koppelen de boekhouder en zijn klant de rekening van de klant aan de administratie. Hierdoor krijgt de boekhouder iedere dag automatisch de mutaties van de dag ervoor binnen. Dat betekent voor zijn klant dus een stuk gemak, omdat deze niet meer continu zijn bankafschriften hoeft te verzamelen en in te leveren bij zijn boekhouder. Maar het grootste voordeel is voor de boekhouder zelf: die hoeft die bankafschriften immers niet meer over te typen wat hem ontzettend veel tijd scheelt! En zo wordt het leven van de boekhouder iedere dag weer een stukje makkelijker gemaakt. Mooi toch!? Wil je meer weten over de wereld van de boekhouder? Neem dan contact met ons.

Share:

Ik wil IBEO!