post-thumb

Op Aug 20, 2014

Boekhouding eenmanszaak

Boekhouding eenmanszaak zelf doen of uitbesteden? Dat is een vraag die wij vaak te horen krijgen van ondernemers. En dat is ook logisch, want als je net start met je eigen onderneming zit je niet te wachten op torenhoge rekeningen van een accountant of boekhouder. Beide opties hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Logischerwijs zullen wij als accountantskantoor altijd zeggen dat je het moet uitbesteden, het is immers ons brood. Maar, er zit ook een gedachte achter. Wij zouden onze klanten namelijk ook een gedeelte zelf kunnen laten doen. Dat doen wij bewust niet, namelijk omdat het de ondernemer onwijs veel tijd kost en vaak niet helemaal goed lukt. Wij hebben geavanceerde systemen tot onze beschikking waarmee wij de boekhouding een stuk gemakkelijker kunnen voeren. Wil je weten hoe wij dat precies doen, bekijk onze uitleg.

Boekhouding eenmanszaak zelf doen

De boekhouding van een eenmanszaak is niet anders dan een andere boekhouding. Sterker nog, de toevoeging eenmanszaak kan zelfs voor verwarring zorgen. Mensen denken bij het woord eenmanszaak vaak aan zelfstandige consultants, zzp’ers. Maar dat is natuurlijk lang niet altijd het geval. Een eenmanszaak kan bijvoorbeeld ook prima een horeca onderneming zijn met een flinke club aan medewerkers. En de boekhouding van een horeca zaak is zeer omvangrijk. Eenmanszaak is slechts de rechtsvorm en zegt dus eigenlijk weinig over de boekhouding. De vraag die je jezelf moet stellen als je overweegt de boekhouding zelf te doen is of je een omvangrijke administratie hebt (m.a.w. ga je er veel tijd mee kwijt zijn) en of dat administratief werk je ligt. Heb je er een hekel aan? Dan zal het hoogstwaarschijnlijk geen succes worden, want de kans is groot dat je het dan keer op keer gaat uitstellen en uiteindelijk achter gaat lopen en helemaal in de problemen komt. In dat geval is het toch het overwegen waard om het uit te besteden aan een goede boekhouder of een accountant.

Boekhoudin eenmanszaak nodig? Check IBEO!

Boekhouding eenmanszaak excel

Een boekhouding voeren voor een eenmanszaak kan prima in Excel. Het voordeel van Excel is natuurlijk dat je het precies zo in kunt stellen zoals je dat zelf wilt. Er zijn ook online een hele hoop standaard spreadsheets beschikbaar die zich uitstekend lenen om in te boekhouden. De boekhouding eenmanszaak is daarin prima te voeren en het bespaart je natuurlijk een hoop kosten. Voor een goed online boekhoudpakket betaal je toch al snel 50 Euro per maand en dan moet je ook nog alles zelf doen! En je kunt natuurlijk ook zelf een goed spreadsheet maken in Excel, waarin je de boekhouding gaat voeren. Het enige dat je nodig hebt is een basiskennis Excel en klaar ben je. Je zou zelfs kunnen overwegen om aan het einde van het jaar de boekhouding uit te draaien en op te sturen naar een fiscalist. Dan kan hij de aangifte inkomstenbelasting voor je in orde maken, want dat is uiteindelijk toch het enige dat je nodig hebt als eenmanszaak.

Boekhouding eenmanszaak software

Software pakketten voor de boekhouding zijn er in overvloed. Ook voor de boekhouding van een eenmanszaak. Maar zoals eerder aangegeven, de ene eenmanszaak is de andere niet. En zo geldt dat ook voor de boekhouding van een eenmanszaak. Ga dus eerst eens na hoe omvangrijk je boekhouding is en waar je precies behoefte aan hebt. Als je dit helder hebt, ga je kijken wat je bereid bent te betalen voor bijvoorbeeld boekhoudsoftware, of voor een boekhouder. Besluit je alsnog om de boekhouding uit te besteden, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op, zodat wij je precies uit kunnen leggen wat wij doen en waarom onze dienstverlening ideaal is voor een boekhouding van een eenmanszaak.

Share:

Ik wil IBEO!