post-thumb

Op Dec 22, 2015

Boekhouding

De boekhouding. Dat onderdeel van ondernemen waar bijna iedere ondernemer een hekel aan heeft. Is een boekhouding wel zo belangrijk? En wat is een boekhouding eigenlijk precies? Kan een ondernemer de administratie gewoon zelf voeren? Of heeft hij daar een boekhouder voor nodig? Of zelfs een accountant? Laten we eens even kijken naar wat een boekhouding nu precies is.

Boekhouding eenmanszaak

Een boekhouding is eigenlijk een complete administratie van een onderneming. Maar wat is dan een administratie? Simpelweg een combinatie van een balans en een winst- en verliesrekening. Heb je een eenmanszaak en wil je je eigen administratie optuigen? Dan kun je het beste focussen op de winst- en verliesrekening. Dit is eigenlijk een optelsom van alle opbrengsten en kosten in een bepaalde periode (normaal gesproken een jaar). Deze kun je bijhouden door voor alle opbrengsten en kosten de datum, het factuurnummer, het factuurbedrag exclusief BTW en het BTW percentage op te schrijven. Aan het einde van het kwartaal tel je alle BTW van de opbrengsten bij elkaar op. Hetzelfde doe je voor de BTW op de kosten. Nu kun je in ieder geval de BTW aangifte opmaken.

Aan het einde van het jaar wordt het helaas wel iets complexer. De boekhouding moet nu zo opgesteld worden dat je de juiste input hebt voor de aangifte Inkomstenbelasting. Dit is dan ook iets waar ondernemers vaak een belastingadviseur voor inschakelen. Niet alleen omdat het wat lastiger is, maar ook omdat een belastingadviseur precies weet op welke belastingvoordelen jij als ondernemer aanspraak kunt maken. Hoe dan ook, met een goede administratie heb je in ieder geval de juiste basis voor de aangifte. Het lastige in deze is wel dat je boekhouding naast een kloppende winst- en verliesrekening nu ook een sluitende balans nodig heeft. En dat is nu net iets waar veel ondernemers nat op gaan. Daarom is het voor veel ondernemers handig om met boekhoudsoftware te werken. Een boekhoudprogramma dus. Deze software zorgt ervoor dat je zelf niet precies hoeft te weten hoe je alle rapporten opstelt. Bovendien wordt de kans op fouten in je boekhouding door het gebruik van dat soort software verkleind.

Boekhouding software

Boekhouden op papier of in Excel kan soms lastig zijn en bovendien tijdrovend. Daarom zijn er boekhoudprogramma’s ontwikkeld. Het voordeel van een boekhoudprogramma is dat het systeem veel werk voor je kan doen. Dit bespaart je dus tijd en verkleint de kans op fouten in je boekhouding. Mocht je als ondernemer zelfstandig (of in combinatie met je boekhouder) met zo’n programma van start willen, dan kun je het beste kijken naar de online varianten. Deze online boekhoudprogramma’s zijn vaak scherp geprijsd en het meest up-to-date.

Boekhouding uitbesteden

Natuurlijk kun je je boekhouding ook uitbesteden. Wij bij IBEO kunnen je gemakkelijk helpen met het optuigen van een goede administratie. Sterker nog; wij zullen de gehele administratie van je overnemen. Dit scheelt jou ontzettend veel werk en tijd. Omdat wij uitsluitend met de nieuwste online systemen werken kunnen wij jou continu voorzien van heldere en duidelijke cijfers. Zo hoef je je zelf geen zorgen te maken over de boekhouding, maar heb je wel altijd inzage in je eigen financiële situatie.

Share:

Ik wil IBEO!