Boekhoudpakket

Door Sjoerd op 25 mei 2013
Artikelen

De keuze voor een boekhoudpakket is afhankelijk van een aantal factoren. Zo moet je jezelf bijvoorbeeld afvragen of je zelf wilt gaan boekhouden of dat je hiervoor een boekhouder of accountant in de arm wilt nemen. Dit is van belang, omdat de wensen voor jou bij de keuze van het systeem waarschijnlijk anders zijn dan die van de boekhouder. Daarnaast is het de vraag of je boekhoudpakket op jouw computer geïnstalleerd moet worden, of dat je een boekhoudpakket neemt dat online draait.

Een boekhoudpakket waar je zelf in werkt

Een boekhoudpakket dat voor jou zelf fijn is om in te werken moet gemakkelijk in het gebruik zijn. Je zit namelijk niet de hele dag achter je administratie, dus als je er dan een keer in werkt (1x per week o f zelfs 1x per maand) moet je jezelf niet continu af willen vragen waar alle functies voor zijn. Een boekhoudpakket moet voor jou dus vooral lekker zijn om in te werken zonder al te veel poespas. Zo zou het bijvoorbeeld fijn zijn als je vanuit het boekhoudpakket je klanten kunt factureren en als je op heel eenvoudige wijze inkoopfacturen / bonnetjes kunt invoeren. Verdere functionaliteiten zijn in dit boekhoudpakket eigenlijk secundair. Voor het afsluitende jaarwerk en dergelijke neem je over het algemeen toch een boekhouder in de arm.

Een boekhoudpakket dat je inzicht geeft in je cijfers.

Toch de boekhouder aan het werk zetten

Heb je liever dat jouw boekhouder of accountant al het werk doet en jij alleen maar je spullen hoeft aan te leveren? Dan is de keuze voor het boekhoudpakket voor jou eigenlijk niet zo relevant. Je moet jezelf dan meer afvragen hoe je de verschillende documenten bij de boekhouder krijgt en hoe je zelf inzicht in je administratie houdt, maar daarover later meer. Afhankelijk van hoe modern het boekhoudpakket van jouw boekhouder is moet je jouw facturen per post, in een map of digitaal aanleveren. Tegenwoordig wordt het steeds meer digitaal, wat voor jou erg makkelijk kan zijn. Simpelweg door een factuur te scannen, een bon te fotograferen of een digitale factuur rechtstreeks per mail door te sturen lever je jouw complete administratie aan bij je accountant. Het is dan aan hem om de rest te doen en dus voor hem van belang dat hij een boekhoudpakket neemt dat hij prettig vindt werken. Echter, het boekhoudpakket moet zo een digitale aanlevering dan wel ondersteunen.

Een boekhoudpakket dat inzicht geeft in je cijfers

Natuurlijk wil je ook weten wat er in jouw administratie gebeurt. Ook daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo heb je boekhoudpakketten die jou, naast de accountant, rechtstreeks toegang geven tot de administratie. Een nadeel daarvan is wel dat je daarvoor dus wel even je weg moet zien te vinden in het boekhoudpakket. Veel van de online pakketten, zoals Twinfield en Exact, werken ook met partners. Deze partners trekken als het ware de data uit het boekhoudpakket en presenteren deze online op een eenvoudige manier, maar wel zo dat je toch een goed inzicht krijgt in je eigen administratie. Ben je benieuwd wat er allemaal te koop is aan boekhoudpakketten en aanverwante software? Neem dan gerust eens contact met ons op (020-7542399), wellicht kunnen wij je helpen bij jouw zoektocht.

Recente berichten

Onze locaties

Hoofdkantoor

IBEO Amsterdam
Condensatorweg 54
1014 AX Amsterdam

Onze andere vestigingen

IBEO Den Bosch
Burgemeester Loeffplein 70E
5211 RX Den Bosch

IBEO Den Haag
Zuid Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag

IBEO Eindhoven
Flight Forum 840
5667 DB Eindhoven

IBEO London
4 Winsley Street
W1W 8HF London

IBEO Rotterdam
Hofplein 20
3032 AC Rotterdam

IBEO Utrecht
Papendorpseweg 95
3528 BJ Utrecht