post-thumb

Op Jan 25, 2016

Btw correctie privé-gebruik auto

Het is maandagochtend en Henk belt naar zijn boekhouder. Henk is namelijk boos. De vrijdag ervoor kreeg Henk van zijn boekhouder het concept van de jaarcijfers van zijn onderneming. Gedurende het hele weekend heeft hij getracht de cijfers te begrijpen, tevergeefs. Henk vertrouwd zijn boekhouder echter volledig en hij mag de beste man graag, hij werkt tenslotte al zo lang voor Henk. Maar toch heeft Henk iets raars gezien in de cijfers waardoor hij nu aan alles gaat twijfelen… Hij heeft namelijk maar liefst 2 correcties privé-gebruik auto gezien in de cijfers, en het is niet Henk zijn bedoeling om de staatskas meer dan nodig te spekken. Het stoom komt uit zijn oren en dus besluit hij te bellen. De boekhouder schrikt wat van de reactie van Henk, het gaat toch al jaren zo, hoezo wordt Henk ineens zo boos? Henk moet eerlijk toegeven dat hij de cijfers nooit eerder zo aandachtig heeft bekeken, tot afgelopen weekend. Betekent dit dan automatisch dat Henk jarenlang teveel belasting heeft afgedragen aan de fiscus?

Dat is gelukkig niet zo, de boekhouder heeft zijn werk wel degelijk goed gedaan. Echter vergeten ondernemers vaak dat er twee soorten correcties zijn ten aanzien van de auto op de zaak die daarnaast ook privé wordt gebruikt. De meest bekende is de bijtelling, dit is een correctie in de loon- of inkomstenbelasting. Deze correctie ziet er op dat het voordeel dat een werknemer ( of ondernemer) heeft, doordat aan hem een auto ter beschikking wordt gesteld door de werkgever of jouzelf als baas zijnde, wordt gecorrigeerd voor het privé-gebruik. Werkgevers krijgen een bijtelling van het loon, en ondernemers krijgen een bijtelling op de autokosten in de winst en verliesrekening. Maar, er is nog een correctie! Namelijk de btw correctie voor het privé-gebruik van de auto.

Bij de aanschaf van de auto is de btw teruggevorderd ofwel verrekend. De wet bepaalt dat in rekening gebrachte btw verrekenbaar is, als de goederen voor belaste prestaties worden gebruikt. Je koopt de auto in het kader van je onderneming, dus is aan dit vereiste voldaan. Tsjakka, je vraagt in een keer de 21% btw terug, scheelt toch aanzienlijk! Waar je waarschijnlijk niet aan hebt gedacht, is dat je geen volledig recht op aftrek van de btw hebt als je de auto daarnaast ook voor privé-doeleinden gebruikt. Daarom dien je deze te corrigeren, je hebt immers geen recht op aftrek van btw als je goederen voor privé-doeleinden gebruikt. Wat ook nog meespeelt, is dat je als ondernemer zijnde gedurende het jaar door alle btw op de autokosten, zoals onderhoud, ook terugvordert. Ook deze btw dient gecorrigeerd te worden met de btw correctie privé-gebruik auto.

Binnen deze correctie kun je twee kanten opgaan. Je kunt het forfait gebruiken dat wettelijk is vastgesteld, of je corrigeert op basis van de werkelijk gereden privé kilometers. Uiteraard is het dan wel van belang dat je een kilometeradministratie hebt bijgehouden. Heb je die niet, dan zul je het forfait toe moeten passen.

Het forfait houdt in dat je een bepaald % van de cataloguswaarde als het ware optelt bij de baten van de onderneming. Enerzijds trek je de btw dus af, anderzijds tel je deze weer bij. Het % dat van toepassing is hangt af van de leeftijd van de auto, alsmede de periode dat de auto in de onderneming aanwezig is. Let ook goed op dat woon-werkverkeer weliswaar voor de inkomstenbelasting niet als privé geldt, maar dat dat niet tevens hoeft te gelden voor de btw.

Twijfel je? Of heb je vragen hierover? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie!

Tip: Lees ook onze blog over privé-gebruik auto en bijtelling!

Share:

Ik wil IBEO!