post-thumb

Op Jun 07, 2015

BTW & horeca: Proefprocedure alcoholische dranken | IBEO legt het je uit

In de BTW verordening 282/2011 wordt expliciet vermeld dat diensten in restaurants niet gesplitst moeten worden. Voor de btw wordt een restaurantdienst als één dienst beschouwd, wat betekent dat alle bijkomstigheden het fiscale regime van de hoofddienst moeten volgen. De hoofddienst bestaat in het geval van een restaurantdienst uit het nuttigen van spijzen en dranken. Eten is in Nederland, net zoals de rest van Europa, belast met het verlaagde tarief, 9%.

Zoals elke horecaondernemer in Nederland wel weet, worden alcoholhoudende dranken belast met 21% btw, het hoge tarief. Op grond van de btw-richtlijn worden alcoholhoudende dranken namelijk expliciet uitgezonderd van het verlaagde tarief van 9%. Enkel bier met minder dan 0,5% alcohol of andere dranken met een alcoholpercentage tot 1,2% kunnen verkocht worden onder het verlaagde tarief.

Al jaren zijn ze innovatief, geven goede service en advies en zijn daarnaast vooral erg benaderbaar.

Mischa Ozanna

Trattoria Panini

Het is, gezien het voorgaande, niet zo gek dat dit bij horeca ondernemers de vraag heeft opgeroepen hoe en of dit met elkaar verenigbaar is. Enerzijds wordt gesteld dat restaurantdiensten niet splitsbaar zijn en gezien moeten worden als één prestatie. Anderzijds wordt alcohol expliciet uitgezonderd van het verlaagde tarief. Hoe nu verder?

De gedachte dat drank dienstbaar is aan het eten is in beginsel nog niet zo vreemd. Er is immers al gesteld door het Europese Hof van Justitie dat dit niet kunstmatig gesplitst moet worden. Echter staat daar lijnrecht tegenover dat juist alcohol, als zijnde een ‘ demerit good’ (lees: producten waarvan de overheid het gebruik wil tegengaan) expliciet uitgezonderd wordt van het verlaagde tarief. Zou dit dan toch betekenen dat alcohol met 9% btw verkocht kan worden?

Persoonlijk vind ik het een creatieve gedachte. Echter betwijfel ik daarentegen de juistheid ervan. Ik kan me haast niet voorstellen dat de Hoge Raad en eventueel het Europese Hof van Justitie, mocht tot de hoogste orde worden geprocedeerd, een goedkeuring zal geven voor het verkopen van alcoholhoudende dranken onder het 9% tarief. Sterker nog, het kan ook negatief uitpakken. Voor sommigen geldt namelijk dat de maaltijd dienstbaar is aan de drank, wat zou betekenen dat het eten het fiscale regime moet volgen van de drank.

Ben je ook klaar met een rommelige administratie en wil je met een paar handige tips fluitend door het ondernemersleven? Download dan nu ons gratis whitepaper boordevol goede tips en tools voor een perfecte administratie.

Conclusie is dat IBEO vooralsnog weinig vertrouwen heeft in deze procedure. We zullen de ontwikkelingen nauw in de gaten houden en onze klanten tippen indien ons standpunt ter zake wijzigt.

Heb je vragen over deze procedure, of wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met ons voor meer informatie.

Tips inzake BTW en horeca:

  • Mix-dranken kunnen gesplitst worden verkocht als zijnde een borreltje plus frisdrank. In dit geval is de frisdrank niet belast met 21% btw.
  • Indien er met munten wordt gewerkt en niet te controleren is wat verkocht is (hoog of laag tarief) is er de mogelijkheid om te werken met forfaitaire berekeningsmethoden.
  • Indien met munten wordt gewerkt en munten worden niet ingeleverd, dan is de omzet toerekenbaar aan deze overgebleven munten niet met btw belast.
Share:

Ik wil IBEO!