BTW en loonheffing betalen over fooien

Natuurlijk is het als horecaondernemer heel fijn dat gasten als blijk van waardering fooien geven aan jou en je personeel, maar het is wel belangrijk om te weten wat de fiscale gevolgen hiervan zijn. Daarom hier een overzicht van de belangrijkste regels.

Heb je een een eenmanszaak of een vof, dan hoef je als horecaondernemer geen btw te betalen over je fooien. Je moet dan wel de fooien apart boeken in je administratie als de gast vraagt om deze op de factuur te zetten. Ook over de fooien die jouw personeel ontvangen hoef je geen btw te betalen, behalve als je deze fooien als omzet in de administratie behandelt of als je de fooi als bv ontvangt, dan moet je wel btw betalen over die ontvangsten.

Het kan natuurlijk ook dat je de fooien uitkeert aan je personeel, dan ben je daar wel loonheffingen over verschuldigd, behalve als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  1. Eventueel ontvangen fooien mogen geen deel uit maken van de loonafspraken die je maakt met je personeel.
  2. Betaal je jouw werknemers minder dan het geldende minimumloon, dan neemt de fiscus aan dat het verschil wordt aangevuld met fooien. Het minimumloon is dan het belastbare loon. Krijgen je werknemers meer dan het minimumloon (en jij bemoeit je niet met de verdeling van de fooien), dan hoeft de fooi niet aangemerkt te worden als belastbaar loon.
  3. Als werkgever mag jij je niet bezig houden met de fooienpot en de verdeling daarvan. Doe je dat wel, dan moet de fooi aangemerkt worden als belastbaar loon.

Dus als jouw personeel de fooien rechtstreeks krijgt van de gasten en jij je niet bezig houdt met de verdeling ervan, hoef jij geen loonheffing en btw te betalen over de fooien.

Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kan je natuurlijk altijd even bellen of een mailtje sturen.

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten