BTW verhoging vanaf 1 oktober 2012

Lees hier alles over het nieuwe BTW tarief dat ingaat vanaf 1 oktober 2012.

Het nieuwe tarief geldt voor de goederen of diensten die je levert vanaf 1 oktober. Dus hier geldt niet de factuurdatum, maar de datum van levering. Worden de goederen dus geleverd vóór 1 oktober 2012, maar je factureert op of daarna, geldt het tarief van 19%. Factureer je echter vóór 1 oktober 2012, maar lever je de diensten of goederen na 1 oktober 2012 geldt het tarief van 21%.

Er is een uitzondering hierop. Deze geldt namelijk voor de levering van onroerende zaken na 30 september 2012. Hierbij geldt namelijk dat wanneer de overeenkomst vóór 1 oktober 2012 is gesloten – en je hebt op grond van die overeenkomst één of meer termijnen van de vergoeding ontvangen vóór 1 oktober 2012 – je voor die termijnen het tarief van 19% BTW mag toepassen. Voor de termijnen die op of na 1 oktober 2012 vervallen geld dan het nieuwe tarief van 21%.

Er is ook een overgangsregeling voor de levering van nieuwbouwwoningen. Als je de koop- of aannemingsovereenkomst vóór 28 april hebt gesloten dan bereken je over de termijnen die vóór 1 oktober 2013 zullen vervallen 19% BTW. Op termijnen die op of na 1 oktober 2013 zullen gaan vervallen, pas je het nieuwe tarief van 21% toe.

Wat is de impact van deze verhoging voor jou als ondernemer?

Allereerst moet je dit nieuwe tarief instellen in je boekhoudpakket of factureer module. Tijdens de overgangsperiode moet je wanneer je factureert goed bedenken of de diensten of goederen geleverd worden voor of na 1 oktober 2012. Je krijgt dus tijdelijk te maken met twee verschillende BTW tarieven, dat kan uiteraard verwarrend zijn.

Als je als ondernemer direct levert aan consumenten of aan BTW vrijgestelde ondernemingen, zal de BTW verhoging een prijsverhoging betekenen. Je bent dan waarschijnlijk gewend om prijzen inclusief BTW te offreren of aan te prijzen. Voer dan de prijsverhoging op tijd door. De verhoging biedt nu ook tijdelijk kansen. Het kan namelijk de beslisperiode van consumenten versnellen bij grote aankopen, omdat deze nu nog belast zijn met 19% BTW. Mits de levering natuurlijk plaatsvindt vóór 1 oktober. Informeer je klanten hierover!

Ben je een BTW belaste ondernemer, dan heeft de verhoging weinig effect op je kosten. Deze kun je uiteraard nog steeds verrekenen. Lever je echter aan consumenten of BTW vrijgestelde ondernemers zullen je producten of diensten 2% duurder worden of zullen je marges 2% lager uitvallen.
Ben je een deels of geheel BTW vrijgestelde ondernemer heeft deze verhoging uiteraard geen effect op je verkoopsprijs, echter aan de inkoopkant wel. Het is wellicht het overwegen waard om grote aankopen die je al op de planning hebt staan naar voren te halen en deze nog vóór oktober te doen. Dat kan je 2% besparen.

Meer informatie?

Zit je nog steeds met vragen of wil je meer weten over jouw specifieke situatie, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je graag en geheel vrijblijvend!

Disclaimer:
Hoewel wij bij het samenstellen van de informatie de uiterste zorgvuldigheid nastreven, sluiten wij iedere aansprakelijkheid op grond van onjuistheid, onvolledigheid of eventuele gevolgen door het handelen op grond van deze informatie, uitdrukkelijk uit. Indien u een advies op maat wenst, dan kunt u contact opnemen met info@ibeo.nl

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret