post-thumb

Op Apr 20, 2020

Corona Update #21 - Liquiditeitstips & Anderhalve meter-samenleving

Bij veruit de meeste van onze klanten is het voorschot van de NOW regeling reeds uitbetaald. Dat is uiteraard goed nieuws. Let er wel op dat het een voorschot is. Dit kan betekenen dat je nog een deel betaald krijgt, maar ook dat je wellicht nog een deel moet terug betalen. Veel maatregelen zijn uitstel van betaling Er is de ondernemers de laatste tijd veel uitstel van betaling verleend. Dat is uiteraard super in het licht van de acute liquiditeitscrisis waar in velen zijn beland. Echter dit kan in de toekomst nog wel voor problemen gaan zorgen. Op het moment dat de wereld weer open kan en en mag zitten veel ondernemers met grote betalingsachterstanden. Ook zullen velen ondernemers in de 1,5 meter samenleving veel minder omzet draaien dan voor de corona uitbraak. Het is daarom van groot belang deze achterstanden inzichtelijk te hebben of te krijgen. We willen jullie daar graag op elke mogelijke manier in bijstaan. Dat kunnen we op verschillende manieren doen:

  1. Download dit excel bestand en vul alle (facturen met bijbehorende bedragen) uitstel die je hebt gekregen daar op in. Op die manier weet je wat het saldo aan nabetalingen (zijn het nabetalingen?) gaat zijn.
  2. Na het invullen van het excelbestand kan je ons vervolgens een exploitatie- en liquiditeitsbegroting laten maken op basis van die gegevens zodat je weet of het haalbaar gaat zijn. Eenmalige kosten hiervan zijn €500 (ex btw)* inclusief een bespreking en plan van aanpak.
  3. Wil je dat wij maandelijks deze verwachting voor je bijwerken en deze met jou bespreken dan kan dat voor €275 (ex btw)* per maand.
  4. Crediteuren afspraken maken: Voor tussen de €2.500 en €5.000 (ex btw)* eenmalig, (afhankelijk van het aantal betaalafspraken) nemen we alle contacten met crediteuren en instanties over en maken wij de betaalafspraken voor jou. Vervolgens maken wij tweewekelijks betaalbestanden voor jullie om op verantwoorde wijze betalingen te verrichten in het post corona tijdperk. Dit loopt dan tot en met 31-12-2020.

*Op al deze tarieven hebben we een korting toegepast. We geven tussen de 25% en 50% korting op onze normale tarieven voor deze dienstverlening. Hiermee hopen we jullie op goede en verantwoorde manier door de crisis te loodsen. Liquiditeit Tips1. Als je uitstel van aflossing krijgt op leningen, vraag dan altijd om een verlenging van de looptijd i.p.v. uitgesmeerde aflossing over de resterende looptijd. 2. Vraag bij je verhuurder liever om een korting dan om een uitgestelde betaling. Steeds meer verhuurders zijn bereid om voor een periode van 3 maanden een korting te geven. Vraag hier dus naar. 3. Heb je nog een grote voorraad, bijvoorbeeld dure wijnen, houd dan een kelderverkoop. Voorraad is dood geld en dat dode geld is nu hard nodig. 4. Blijf in gesprek met alle schuldeisers. Haal je bijvoorbeeld een termijn niet? Neem dan altijd van te voren contact op met deze schuldeisers en laat een termijn niet zo maar verstrijken.

Anderhalve meter-samenleving Het is goed om als ondernemer nu alvast na te denken over de anderhalve meter-samenleving en wat voor een effect deze gaat hebben op je bedrijf. Voor sommige bedrijven is dit relatief makkelijk in te richten, maar voor de horeca kan dit zeer uitdagend zijn. Om voor jezelf alvast de scenario’s goed uit te kunnen denken geven we hierbij een aantal verschillende mogelijkheden over deze samenleving er uit gaat zien voor de horeca. Mogelijke scenario’s1. Tafels moeten minsten 1,5 meter uit elkaar staan. Gevolg hiervan is dat sommige zaken helemaal niet meer open kunnen en anderen wellicht grote omzetderving zullen krijgen. 2. Een max aantal gasten per vierkante meter. Het is wellicht onmogelijk om altijd 1,5 meter afstand te garanderen. Het is daarom ook goed denkbaar dat er nog maar een max aantal gasten per vierkante meter vloeroppervlakte in een horecagelegenheid mogen. 3. Het is ook goed mogelijk dat gasten bijvoorbeeld hun bestelling altijd zelf bij de bar of keuken moeten gaan halen, houd hier dus ook rekening mee. 4. Een dringende oproep aan mensen om nog maar 1 horecazaak per dag te bezoeken

Bereid je voor1. Blijf je zaak inrichten op afhaal en bezorging. Naast dat je mogelijk minder gasten mag ontvangen, kan het ook zijn dat als het virus weer oplaait je zaak weer van de een op de andere gesloten kan zijn. Het is goed als je dan klaar bent voor bezorging en afhaal. 2. Ga een minimale besteding vragen aan gasten. Omdat je minder gasten kan ontvangen is het des te belangrijker dat ze genoeg spenderen. Het is dan ook niet zo vreemd dat horecazaken straks een minimale besteding met hun gasten gaan afspreken. 3. Shifts. Ga werken in korte shifts per avond. Geeft gasten een maximale tijd dat ze aan tafel mogen zitten 4. Houd er rekening mee dat je moet gaan registreren wie er in je zaak is geweest en op welke dag. Mogelijk komt er dus een extra registratie eis bij.

Ter inspiratie Waar veel horeca nu dicht is en er nauwelijks nieuwe open gaat, heeft een van onze klanten juist een nieuwe zaak geopend! Mathilde van der Weerd, eigenaresse van de Pizzabakkers Hilversum, heeft afgelopen week namelijk een dark kitchen geopend in Amsterdam Noord onder de naam Fallafellow. Dark kitchen is het concept van virtuele keukens dat de laatste tijd al sterk in opkomst is in Amerika, maar nu natuurlijk toepasselijker is dan ooit. We wensen Mathilde natuurlijk heel veel succes met haar nieuwe zaak, maar met zo veel ondernemerschap gaat dat wel goed komen! Succes en tot de volgende nieuwsbrief! ps. Mocht je een eerder nieuwsbrief over het hoofd hebben gezien of wil je deze teruglezen, dan kan dat hier!

Share:

Ik wil IBEO!