post-thumb

Op Mar 24, 2020

Corona Update #9 – Openstaande onduidelijkheden & uitstel belasting

Zojuist heeft het kabinet tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd. Strengere maatregelen op het gebied van samenscholing en evenementen. Zo zijn evenementen, ook kleiner dan 100 mensen verboden tot 1 juni. Tevens krijgen gemeentes de bevoegdheid om boetes op te leggen bij overtreding van deze maatregelen. Of de horeca onder deze nieuwe maatregelen valt is nog niet bekend. Minister Grappenhaus antwoordde op de vraag van een van de journalisten daar over het volgende: “Horeca is een aparte maatregel, is dicht.” daarmee geeft hij ons inziens aan dat de sluiting voor de horeca voor alsnog geldt tot 6 april. Dat geldt ook voor het thuiswerken. Minister de Jonge gaf wel duidelijk aan dat niet is uitgesloten dat ook deze maatregelen worden verlengd. Wij denken dan ook dat we rekening moeten houden met een langere sluiting van de horeca.

Het moeilijkste van deze tijden is de onzekerheid. Naast zorgen die jullie wellicht hebben om de gezondheid van jezelf of anderen dichtbij je, is er veel onzekerheid omtrent de financiële situatie van je bedrijf. We snappen dat de persconferentie van vandaag wederom voor verwarring kan zorgen. Moet de horeca nu wel of niet dicht tot 1 juni? Wij proberen de vragen die er zijn zo veel mogelijk te benoemen. Dat doen we omdat we merken dat op fora en sociale media veel ondernemers zelf conclusies trekken. Dit vinden wij riskant. Zoals je merkt zitten wij bovenop het nieuws. Wij willen dit voor jullie in de gaten houden en zodra er zekerheid is deze met jullie delen. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen neemt. Dat vergt af en toe geduld en als mede-ondernemers weten we hoe moeilijk dat is. Vandaar ook onze dagelijkse updates. Bij nieuws van belang, zelfs tijdens het weekend!

Openstaande onduidelijkheden:

 1. Waar kan ik mijn aanvraag indienen voor de 4.000 euro vergoeding?
 2. Kom ik in aanmerking voor die 4.000 euro vergoeding?
 3. Wanneer is het speciale loket voor zzp’ers open en wat zijn de voorwaarden?
 4. Hoeveel uur moet ik mijn oproepkrachten betalen? (we gaan nu uit van het gemiddelde van de laatste 12 weken)
 5. Hoe wordt het verlies van omzet bepaald (voor de NOW)? Ten opzichte van welke periode berekenen ze deze? bijvoorbeeld voorgaande maand of het gemiddelde van een aantal maanden?
 6. Wanneer is het loket open voor de aanvraag van de NOW?
 7. Tot wanneer is de horeca dicht?

Zodra er een concreet en volledig antwoord is, vanuit officiele kanalen, brengen we jullie op de hoogte.

Duidelijkheid omtrent uitstel belasting

Er is nu duidelijkheid omtrent uitstel belastingen. Voorwaarde om uitstel te krijgen is dat de betalingsproblemen zijn ontstaan tijdens de corona-crisis en niet daar voor al. Wat moet je doen om uitstel te krijgen:

 1. De aangifte of aanslag niet betalen en vervolgens wachten
 2. Bij ontvangst van de naheffingsaanslag (met daarop de bekende boete en rente), bijzonder uitstel door ons laten aanvragen.
 3. Invordering wordt direct gestaakt door de belastingdienst en je krijgt automatisch drie maanden uitstel van betaling.
 4. Als deze terecht niet betaald is, dan wordt de boete en de rente zo goed als kwijtgescholden.
 5. De belasting moet uiteindelijk nog wel betaald worden.
 6. Blijkt dat je na drie maanden nog niet kan betalen, dan moet je de betalingsonmacht laten aantonen door een derde partij, een deskundige.

Blijf je inkoopfacturen aanleveren

Ondanks dat sommige leveranciers je uitstel van betaling geven, moet je deze facturen nog steeds bij ons aanleveren. De btw is namelijk gewoon aftrekbaar en zo kunnen we straks, na deze corona-crisis, snel en goed je schuldpositie samen met jou in kaart brengen.

Gasten steunen massaal de horeca We merken bij veel van onze klanten dat hun gasten hen blijven steunen. Zo ging restaurant Faam afgelopen weekend open voor afhaal. Het was zo’n succes geworden dat ze hebben moeten besluiten de deuren weer dicht te doen, voor de veiligheid van hun personeel en hun gasten Op vrijdag hadden ze hun meeste pizza;s ooit verkocht! We vinden het dan ook erg moedig van hen om alsnog voorlopig gesloten te blijven, in algemene belang. Hulde!

Wij komen in ieder geval morgen weer met een update en hopen dat jullie ons blijven met bellen met al jullie vragen!

Groet,

Geert & Sjoerd

p.s. Mocht je een eerder nieuwsbrief over het hoofd hebben gezien of wil je deze teruglezen, dan kan dat hier.

Share:

Ik wil IBEO!