De bespreking van je jaarrekening, heel veel tips!

Yes! Het hoogtepunt van het jaar is weer bijna aangebroken: de bespreking van je jaarrekening met je accountant. Natuurlijk is het vaak zo dat je accountant of boekhouder precies weet waar hij of zij het over heeft, maar als ondernemer is het belangrijk om ook goed op te letten. IBEO zet de belangrijkste punten op een rij zodat je goed beslagen ten ijs komt!

Bespreek de cijfers
Vraag je accountant nauwkeurig naar je cijfers te laten kijken en je te vertellen wat er precies goed en slecht ging afgelopen jaar. Misschien krijg je wel een nieuw inzicht en kan je het beleid het komende jaar wat bijsturen.

Bespreek de toekomst
Nu je weet wat er goed en slecht ging afgelopen jaar kan je de accountant vragen wat je in de toekomst misschien beter of anders kan doen. Hoe kan je onnodige kosten voortaan voorkomen en check ook de kosten en de opbrengst van je marketing campagnes.

Kijk kritisch naar je businessmodel
Natuurlijk is het fijn als je winst maakt, maar je branche is ook altijd aan veranderingen onderhevig. Daarom is het belangrijk om dit in de gaten te houden zodat je het verdienmodel kan aanpassen waar nodig.

Neem je financiering onder de loep
Het is belangrijk om te weten dat je jouw financiering altijd kan optimaliseren. Er zijn vast mogelijkheden om te besparen of bepaalde wetswijzigingen die in acht genomen moeten worden. Vraag je accountant om goed naar de financiering te kijken en of deze goed is voor het komende jaar.

Benut subsidiemogelijkheden
Als het goed is kan jouw accountant je ook adviseren over de verschillende subsidies die voor jou en je bedrijf gelden. Bespreek deze mogelijkheden met je accountant en bespaar zo veel geld!

Spaar
Hoeveel geld kan je volgend jaar opzij zetten? Je accountant kan je hier een advies over geven zodat je, ook als het wat minder gaat door onvoorziene omstandigheden, niet gelijk in paniek hoeft te raken.

Zijn er wetswijzigingen?
Als er wetswijzigingen zijn is het slim om deze in de gaten te houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaak kan je deze wijzigingen vinden in de nieuwsbrief die je accountant stuurt of in een blog op de website van het kantoor.

Kortom, bereid je goed voor op de bespreking van je jaarrekening, vooral omdat veel traditionele accountants nog een uurtarief hanteren en dan kunnen de kosten nogal hoog oplopen als je niet goed weet wat je moet bespreken. 

Ben je klant bij IBEO en heb je vraag dan kan je natuurlijk altijd even bellen of een mailtje sturen!

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret