De Kazerne & Cookaholics

Bart Kolen & Mark Jacobs voor De Kazerne in Oisterwijk

Het ontstaan van Cookaholics ging zo’n zeven jaar geleden eigenlijk vanzelf. Bart Kolen en Gijs van der Velden kenden elkaar uit de kroeg en werkten ook regelmatig samen. Af en toe verzorgden ze de catering voor evenementen van vrienden en familie. Toen ze steeds grotere klussen kregen werd stap voor stap de onderneming opgetuigd. Echt serieus werd het toen ze gevraagd werden als bedrijfscateraar, want vanaf dat moment beschikten ze over hun eigen keuken.

Doordat ze geen personeel, geen huisvestingskosten en nauwelijks vasten lasten hadden liepen ze zo goed als geen risico. Bovendien hadden ze beiden nog hun eigen werkzaamheden: “Tot op de dag van vandaag hebben we geen cent vreemd vermogen. Hierdoor konden we in het begin heel stabiel groeien omdat de weinig kosten hadden en er was geen financiële druk. We hadden ook geen grote doelen, hierdoor was er totaal geen stress en was er alle ruimte voor creativiteit. Als je druk voelt van investeerders of hoge leningen hebt afgesloten kan dit nadelig zijn voor je creativiteit. Vanuit een comfortabele positie kan je het beste ondernemen.

Omdat Bart nog nooit eerder in een catering bedrijf had gewerkt was het in het begin soms veel nadenken. Door het gebrek aan ervaring was er geen draaiboek waar hij op kon terugvallen. Het koken kon hij wel, maar het managen was een geheel nieuwe tak van sport. “Inmiddels heb ik veel meer contact met andere cateraars in de buurt en kunnen we elkaar helpen en adviseren, maar eerst moet ik alles alleen uitvinden. Met enige ervaring is het beginnen van een onderneming wel wat gemakkelijker.”

Het leukste aan het ondernemen vindt Bart de afwisseling. “Je hebt ook echt afwisseling nodig om het spannend te houden. Ook vind ik het tof om met een klein team echt iets op te bouwen, onze eigen koers te varen en een creatieve ambachtelijke keuken te draaien.”

Een succesvolle ondernemer moet volgens Bart een echte doorzetter zijn. “Je moet geloven in waar je aan begint en je vooral niet laten leiden door wat er om je heen gebeurd. Mensen hebben altijd een mening. Naar je gasten moet je natuurlijk wel luisteren. Ook moet je bereid zijn om heel hard te werken zonder dat jij je eigen grenzen verliest. Af en toe een dag in de week echt niks doen is heel belangrijk.

Groter worden is voor Bart nooit een ambitie geweest. “ In een klein bedrijf kan je veel sneller beslissingen maken. Bovendien kan je dan ook veel meer verantwoordelijkheid bij iemand leggen. Ik houd ervan als er echt karakters werken in de zaak met een sterke mening die ook bij het proces worden betrokken. Bij grote bedrijven heb je veel meer volgers, ik geniet juist van mensen die niet volgen, maar die met eigen ideeën komen die we direct kunnen uitvoeren.

Een belangrijke tip is volgens Bart dat ondernemers zich vooral moeten focussen op de dingen waar ze goed in zijn. “Dingen die je niet leuk vind moet je zoveel mogelijk uitbesteden. Zo heb ik een hekel aan de administratie. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een boekhouder of accountant die bij jouw bedrijf past.”

In juli 2017 opende Bart samen met Mark Jacobs (zie foto’s) culinaire werkplaats De Kazerne in het voormalige brandspuithuis op het KVL terrein in Oisterwijk. Hier kunnen gasten binnen of op het terras vijf dagen per week terecht voor lunch en diner.

 

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret