De mogelijkheden zijn eindeloos. Een interview met ondernemer Selmar de Roo

Selmar de Roo, eigenaar van Restaurant de Hemel in Nijmegen vertelt in dit interview ALLES over zijn visie op het ondernemerschap! 

Op 1 april 2011 (dit is geen grap) heb ik samen met mijn vriendin een horeca bedrijf overgenomen van mijn vader. Een familiebedrijf waarbij we de meeste personeelsleden al kenden en het concept gesneden koek was. Het bedrijf, Restaurant & Brouwerscafé de Hemel in Nijmegen (www.restaurantdehemel.nl), was een gezond bedrijf, echter bleef de omzetgroei sinds 2009 achter. Door verschillende aanpassingen in de bedrijfsvoering & veel enthousiasme van het personeel hebben we in 2011 weer een omzetgroei laten zien, in dit geval van ongeveer 20%.

Deze groei in omzet vertaalde zich door naar een groei in winst. Dit bracht een interessant vraagstuk met zich mee: wat te doen met de overschotten op de lopende rekening? Kies je voor zekerheid en ga je vroegtijdig aflossen, of ga je doen wat je het liefst doet: ondernemen, risico’s nemen en investeren? Een moeilijke afweging gezien het feit dat we een gedeelte van de financiering via mijn vader hebben verkregen. In eerste instantie leek de beste optie om een klein gedeelte te investeren in het verbeteren van het bedrijf & een groot gedeelte af te lossen. Dit hebben we na de eerste 4 maanden ook zo gedaan.

Echter bleef de groei aanhouden, ook in het laatste kwartaal van 2011. Dit genereerde weer een hoop reserves, waar we toen we begonnen aan het ondernemerschap niet op hadden gerekend. In januari van dit jaar nog maar een keer vroegtijdig afgelost, echter begon de drang om (al na 8 maanden) uit te breiden met een tweede zaak steeds groter te worden. Na een eerdere mislukte poging om een hotel met 29 kamers over te nemen in november, diende zich een nieuwe mogelijkheid aan om in een leegstaand pand in een dorp dicht bij Nijmegen een nieuwe zaak te starten.

Op dit moment was de verleiding erg groot en hebben we, na goedkeuring van onze hoofdfinancier bij De Hemel, de stap genomen om uit te breiden. Een sterk netwerk heeft hierin veel mogelijkheden geboden. Partners kenden ons al en hadden reeds mee geproefd van de groei van De Hemel, een goede vriend van mijn studieperiode had veel zin in een nieuwe uitdaging en de bank had meer vertrouwen in mij wegens de resultaten van de eerste maanden. Dit netwerk is zo belangrijk geweest in de opstartfase dat we binnen 3 weken de deuren konden openen van een zaak, Bluf Eten & Drinken, waarin de oude zaak niet meer is terug te herkennen. Wat voor aanvang door de meeste mensen in mijn omgeving werd gezien als een Mission Impossible was na 3 weken ineens realiteit.

Met mijn studiegenoot uit Maastricht als bedrijfsleider en een zeer ervaren Chef-kok in de keuken staat de personele infrastructuur als een huis. Zowel bij de Hemel als bij Bluf staat nu een team dat de volledige verantwoordelijkheid kan nemen voor de uitvoering. Dit biedt een geweldige kans voor de toekomst: ik kan me volledig richten op de strategische kant van het bedrijf en doen wat ik het leukste vind. Kijken naar mogelijkheden om verder uit te breiden, het liefst met meer goedlopende restaurants, of liever nog…een hotel, of 2, of…? De mogelijkheden zijn eindeloos, toch?

Selmar de Roo

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten