post-thumb

Op Jul 10, 2018

De Rekening-courantovereenkomst

Onderneem je als horecaondernemer vanuit de bv dan heb je waarschijnlijk te maken met een rekening-courantverhouding. Deze komt namelijk bij bijna alle bv’s voor. Heb je als restauranthouder een eenmanszaak of v.o.f. dan is deze uitleg niet voor jou van toepassing!

Wat is een rekening courant?

Een rekening-courantverhouding is een schuldverhouding tussen twee bv’s, vaak aan elkaar verbonden, of tussen een bv en haar aandeelhouder. Deze rekening-courantverhouding is er omdat het op deze manier makkelijk is om geld onderling over te maken als dat door omstandigheden plotseling nodig is.

Wanneer gebruik je de rekening courant om geld over te maken?

Stel je staat als aandeelhouder in de winkel om je wekelijkse boodschappen te doen. Bij de kassa kom je er achter dat je je privé pinpas niet bij je hebt. Op dat moment kan je de pinpas van je bv gebruiken. De betaling is dan vervolgens een schuld van jou privé aan de bv. Ook kan het gaan om grotere bedragen. Stel je wil een nieuwe bank kopen maar je hebt het bedrag net niet privé, maar je voorziet het wel op korte termijn te hebben. Of een gelieerde bv is tijdelijk niet liquide genoeg om haar kosten te betalen. Dan kan je dit ook tijdelijk lenen. Ook dit wordt op de rekening-courant geboekt.

Let op de zakelijkheid

Omdat een bv eigen rechtspersoonlijkheid heeft moet er tussen bv’s onderling en tussen de bv en de aandeelhouder altijd zakelijk gehandeld worden. In beginsel zou je kunnen stellen: wat zou de bv doen als deze transactie met een willekeurige derde was? Zou de bv deze transactie dan ook doen? Ook voor de fiscus geldt deze regel. Maak je bijvoorbeeld niet eenmalig een klein bedrag naar je privé over, maar structureel. Dan mag dat niet via de rekening courant. Dit wordt dan gezien als loon en moet via de loonadministratie lopen. Hier is dan dus loonbelasting over verschuldigd.

Fijne club om mee samen te werken. Snel, klantgericht en persoonlijk contact. Alles gaat digitaal en goed inzicht in je boekhouding. Deze jongens (en meisjes) begrijpen hoe het moet zodat wij ons kunnen bezig houden met ondernemen ipv boekhouding.

Rogier Poelman

Blissworkz

Moet je rente rekenen over de rekening courant positie?

Ja, je moet altijd rente rekenen over de rekening courant positie tussen twee bv’s onderling. Bij de rekening courant positie tussen bv en aandeelhouder hoef je geen rente te rekenen tot €17.500. Daar boven wel en dan ook direct over het gehele bedrag. Let daarbij ook op dat dit niet gaat over de positie aan het einde van het jaar. Heb je ergens gedurende het jaar een rekening-courantverhouding met je bv hoger dan €17.500 dan moet je rente rekenen. Let op: dit geldt voor de totale rekening-courantverhouding. Heb je meerdere bv’s dan mag je niet per bv €17.500 aan rekening-courantverhouding hebben met privé. Het is de som van de verhoudingen waar het dan om gaat.

Hoe hoog moet deze rente zijn?

Deze rente moet zakelijk zijn. Wat zou jij een willekeurige derde op dit moment vragen aan rente als je korte tijd geld uitleent? Op dit moment staat de spaarrente extreem laag of is meestal zelfs 0. Je kan dus goed onderbouwen om een lage rente te rekenen. Op de spaarrekening levert je geld immers niets op. Let wel goed op! Als je als aandeelhouder geld leent aan je bv, dan heeft de bv dus een schuld aan jou. Dan is deze rente belast in Box 1 (werk en woning). Terwijl als je geld uitleent aan een derde deze is belast in box 3 (vermogen). Dat is dus een groot fiscaal nadeel. Box 1 kent immers een hoger tarief dan box 3. Dus: Let op: Als je geld leent aan je bv dan is de rente hierover belast in box 1. Dat is dus fiscaal nadelig. Als je dit geld namelijk leent aan een derde is dit box 3 vermogen.

Moet ik een overeenkomst opstellen

Ja, omdat je zakelijk moet handelen tussen bv’s en tussen de bv en de aandeelhouder moet je een overeenkomst opstellen. De afspraken die je maakt in die overeenkomst dienen ook nageleefd te worden. Om het je makkelijk te maken hebben we hier een gratis voorbeeld van een rekening courant overeenkomst. deze hoef je alleen nog maar aan te passen aan jouw specifieke situatie.

Wij hebben een goed voorbeeld van een rekening courant overeenkomst voor je opgesteld. Dit template kun je gratis downloaden en aanpassen naar jouw eigen wensen.
Share:

Ik wil IBEO!