Definitief Europees verbod op plastic wegwerpartikelen, alles wat je moet weten!

Zoals we al eerder in onze nieuwsbrief hadden vermeld komt er een definitief een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. Lees hier alles wat je over dit besluit moet weten!

De aanleiding voor het verbod op plastic wegwerpartikelen is de enorme toename van plastic afval. Meer dan 70% van al het zwerfvuil in zee bestaat uit plastic en omdat plastic moeilijk afbreekbaar is leidt dit tot grote problemen voor mensen en dieren. De Europese lidstaten hebben daarom op 21 mei 2019 ingestemd met een verbod op plastic wegwerpartikelen.

Onder plastic wegwerpartikelen vallen onder anderen wattenstaafjes, bestek (vorken, messen, lepels, stokjes), borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes. Het verbod geldt ook voor piepschuim voedselverpakkingen voor onder andere meeneemmaaltijden en drankjes.

De plastic bakjes die in fastfood restaurants worden gebruikt vallen er overigens niet onder.

Een andere bepaling is dat vanaf 2029 90% van alle plastic flessen ingezameld moet worden. Bovendien moeten deze flessen vanaf dan voor 30% uit gerecycled materiaal bestaan.

Voor horecaondernemers is dit het moment om rekening te gaan houden met deze nieuwe regels. 2012 is namelijk dichterbij dan je denkt.

  • Probeer zo snel mogelijk alternatieven te zoeken voor al je plastic wegwerpartikelen.
  • Houd vanaf nu je plastic voorraden zo klein mogelijk.
  • Zorg ervoor dat je gekozen alternatief beschikbaar is op het moment dat je wil gaan inslaan.
  • Maak van tevoren goede berekeningen zodat je niet achteraf voor financiële verrassingen komt te staan. Je zou eventuele extra kosten voor afhaalmaaltijden in je prijs kunnen verrekenen.
  • Denk goed na over hoe je al je afval wil gaan scheiden in de toekomst.

Kortom, het is verstandig om nu alvast actie te ondernemen zodat je over twee jaar beslagen ten ijs komt! Mocht je hier overigens vragen over hebben dan kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen en denken wij graag met je mee!

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden