Een bezoek van de fiscus? Alles wat je moet weten!

Ooit zal het er een keer van komen als je een horecazaak hebt: een bezoekje van de fiscus. Hoe gaat dat nou precies in z’n werk en hoe kan jij je hier het beste op voorbereiden? IBEO zet alles wat je moet weten voor je op een rij.

De achterliggende gedachte van een bezoek van de fiscus is dat hij komt controleren of je wel de juiste aangifte hebt ingediend. Alleen met een goede aangifte kan de juiste aanslag worden opgelegd. Voordat de fiscus langs komt krijg je eerst een bericht. Komt het uitgekozen tijdstip niet uit? Dan kan je een andere datum kiezen (wel binnen een redelijke termijn natuurlijk). Zodra de datum bepaald is wordt de locatie vastgesteld. Dit kan natuurlijk in jouw zaak zijn, maar het kan ook voorkomen dat de fiscus vraagt of je naar het belastingkantoor komt. Het is overigens niet mogelijk om een afspraak met de fiscus te weigeren.

Je kan er vanuit gaan dat van tevoren wordt aangegeven wat er precies onderzocht gaat worden zodat je precies weet welke papieren je moet gaan verzamelen. Kan je de gevraagde informatie niet tonen, dan voldoe je niet aan je informatieplicht. Een gevolg hiervan kan zijn dat de fiscus een schatting van de winst maakt. Klopt de schatting, die meestal erg hoog uitvalt, niet? Dan is het aan jou om dit te bewijzen.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want je kan zelf bepalen of je een adviseur meeneemt in het proces. Voor de fiscus is het gemakkelijker praten als er een adviseur aanwezig is omdat deze sneller antwoord kan geven op de vragen. Natuurlijk is een adviseur niet gratis, maar wel echt het overwegen waard.

Aan het einde van de controle kunnen er afspraken worden gemaakt voor een volgend bezoek. Bijvoorbeeld als de administratie niet helemaal naar wens is. Dit kan je eigenlijk wel zien als een leermoment, ook omdat je zaak bij een volgende controle beter voorbereid is.

Mocht je hier nog vragen over hebben, dan kan je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen en dan denken wij graag met je mee!

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden