Eten voor het horecapersoneel, hoe zit dat precies fiscaal?

In de meeste horecazaken is het niet meer dan normaal dat het personeel ook een maaltijd krijgt aangeboden door de werkgever. De vraag is natuurlijk: hoe het dit fiscaal geregeld als medewerkers een vorkje meeprikken en wat zijn precies de regels? IBEO zet de belangrijkste voor je op een rij.

Wat is precies een maaltijd? Kleine consumpties, zoals koffie, thee, fruit, een reep, een soepje of gebak zijn vrijgesteld. Een soep met een broodje wordt door de fiscus (meestal) gezien als een maaltijd.

Over een zakelijke maaltijd hoeft je werknemer geen belasting te betalen. Een maaltijd wordt alleen als ‘zakelijk’ gezien als het voor de werknemer door de werkzaamheden niet mogelijk is om tussen 17:00 en 20:00 thuis te eten. Gaat een werknemer bijvoorbeeld op locatie inkopen doen of naar een horecabeurs dan zijn de maaltijden ook zakelijk die in dat tijdsbestek vallen. Kortom: is er voor de werknemer geen optie om thuis te eten door werkzaamheden, dan zijn de maaltijden niet belast.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er niet zakelijke maaltijden worden genuttigd. In 2019 moet je dan als werkgever een bedrag van € 3,35 per maaltijd als loon aanmerken. Het moment van eten (ontbijt, lunch, diner) en de prijs op de menukaart spelen dan geen rol (ook al is deze lager of hoger dan de aangeboden maaltijd).

Als je een maaltijd onbelast verstrekt door deze onder te brengen in de werkkostenregeling geldt dat je jaarlijks 1,2% van de loonsom mag besteden aan vergoedingen en verstrekkingen (hier vallen de maaltijden dus onder). Ga je over deze grens heen? Dan moet je alsnog belasting betalen in de vorm van een eindheffing. De maaltijden blijven bij de werknemers onbelast en jij moet 80% betalen over het meerdere.

Zijn de maaltijden belast (of dus ondergebracht in de werkkostenregeling) dan zijn ze voor 100% aftrekbaar van de winst

Tip voor de boekhouder: zorg er voor dat de kosten van personeelsvoorzieningen op een aparte rekening worden geboekt. De btw op maaltijden is namelijk alleen aftrekbaar als je een jaar voor één werknemer niet meer uitgeeft aan personeelsvoorzieningen dan €227 ex. btw.

Mocht je hier vragen over hebben dan kan je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen!

 

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden