post-thumb

Op Jun 28, 2017

Je factuurnummer bepalen met deze 5 tips | IBEO legt het je uit

Ga je voor het eerst een factuur versturen? Het factuurnummer is een verplicht onderdeel van de perfecte factuur. De factuurnummers moeten opeenvolgend en uniek zijn. Als je bijvoorbeeld op maandag een factuur verstuurt met nummer 1 dan is de factuur die je op dinsdag verstuurt nummer 2. Het enige probleem is dan dat de klant die de factuur ontvangt precies weet hoeveel facturen jij verstuurt. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je dat niet moet willen.

Als ondernemer is het handig om het factuurnummer zo samen te stellen dat je in een oogopslag kan zien in welke periode deze is verstuurd. Begin je factuurnummer bijvoorbeeld met het jaartal en de maand. Houd er rekening mee dat je factuurnummering de ruimte moet bieden om opvolgend je facturen te blijven nummeren. Om te bepalen welke informatie je nog meer in je factuurnummer wil verwerken moet je goed nadenken of jouw manier ook in de toekomst bruikbaar en overzichtelijk blijft. Deze vijf tips kunnen daar bij helpen:

  • Noem jaartal en maand
  • De eerste factuur van de maand nummer je als 001 (dan kan je deze hele maand doornummeren tot 999, je hoeft natuurlijk niet bij 1 te beginnen, je mag het zelf weten, maar er moet wel logica in zitten).
  • Vermeld het klantnummer of vestigingsnummer (LET OP: de facturen moeten opeenvolgend blijven!).
  • Maak een nummering voor soorten de soorten facturen die je verstuurt (LET OP: de facturen moeten opeenvolgend blijven!).
  • Houd het simpel. Hoe meer informatie je in een factuurnummer wil stoppen, hoe onoverzichtelijker het wordt.
Share:

Ik wil IBEO!