Fatale fouten voor startups

Vijf fatale fouten die startups maken

Laten voorop stellen dat het niet meer dan normaal is dat je als beginnend ondernemer fouten maakt. Dit is eigenlijk een verplicht onderdeel van het ondernemerschap, vooral omdat je van je fouten meer leert dan van je successen. Maar, nog mooier is als anderen fouten maken, dan hoef je ze: 1) zelf niet te maken en 2) je leert toch iets. Dat geldt bijvoorbeeld voor de onderstaande fouten, die fataal kunnen zijn voor een beginnend ondernemer.

 1. Geen marktonderzoek doen
  Voordat jij jouw product of dienst gaat lanceren is het belangrijk dat jij precies in kaart hebt gebracht hoe het marktlandschap er precies uit ziet. Doe je dat niet, dan krijg je verhaal in de categorie koude kermis.
 2.  Te veel of te weinig naar anderen luisteren
  Het luisteren naar anderen is in de ondernemerswereld een tweeledige kwestie. Enerzijds kan advies inwinnen natuurlijk nooit kwaad, maar anderzijds moet je ook weten waar de grens ligt tussen andermans advies en je eigen onderbuikgevoel.
 3. Te snel personeel aannemen
  Neem jij voor elke taak een nieuwe werknemer aan, dan houdt het avontuur snel op. Het is pas nuttig om personeel aan te nemen als je beseft dat jij, als kei harder werker, niet op twee plekken tegelijk kan zijn en dat deze ondeelbaarheid negatieve invloed heeft op je succes.
 4. Te veel schulden maken
  Dat je schulden maakt in het begin is zo goed als onoverkoombaar. Maar pas op dat je er niet te veel maakt, want als je geen geld hebt om het terug te betalen, dan is dat een ernstige zaak. Probeer creatief te zijn met je geld en blijf ver weg van het maximale bedrag dat je kan lenen.
 5. Niks delegeren
  Als je dan eindelijk personeel hebt aangenomen (uit noodzaak) moet je natuurlijk wel kunnen delegeren. Blijf je een krampachtige controlfreak, dan kan je beter onder een dekentje op de bank gaan liggen en je ondernemersplannen in de wilgen hangen.

Natuurlijk zijn er veel meer fouten die voorkomen moeten worden, maar deze bovengenoemde vijf zijn wel zo fataal dat het gewoon een misdaad zou zijn als dit niet gedeeld wordt.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten