post-thumb

Op Jun 12, 2016

Frank & Lydia's IJssalon

Toen de vader van Frank 70 jaar oud werd vond hij dit het perfecte moment om zijn zoon aan te sporen om zijn eigen onderneming te gaan beginnen. Het pand was er al, alleen het bedrijf moest vervangen of overgenomen worden. Frank koos voor vervangen en zo brak de minst stressvolle periode in zijn leven aan…

Dat klinkt natuurlijk wat eigenaardig, maar Frank had op een dat moment een goede baan als DJ en van alles en nog wat in een Bar Dancing en dit kon hij heel goed combineren met het nadenken over zijn toekomstige bedrijf. Met een achtergrond in de horeca wist hij al snel dat hij een eettent wilde. Koffie en broodjes zouden het moeten worden. Tot Frank het licht zag en erachter kwam dat ijs hem veel meer zou gaan opleveren. De voorbereidingen konden nu echt van start gaan. Frank werkte op zijn dooie gemak al zijn plannen uit, leerde ijs maken en zo kwam er vijf jaar later een einde aan Rob’s Shop en het werd Frank & Lydia’s IJssalon geopend. Lydia? Ja, dat is de vrouw van Frank. Samen hebben ze de taken verdeeld. Lydia is meer op de achtergrond actief, bovendien kan zij waanzinnige ijstaarten maken. Frank staat het vaakst in de ijssalon en hij leidt het personeel op.

De IJsmeisjes van Frank & Lydia

Omdat de IJssalon zeven dagen per week van 11:00 tot 22:00 open is, werd het uithanden geven van het werk vrij snel noodzaak. Maar gelukkig ging dit vrij eenvoudig. “Heb je betrouwbaar en hardwerkend personeel nodig? Dat zit je in Bos en Lommer wel goed.” Bij de ijssalon werken nu zo’n tien meisjes. “Er hebben hier ook wel jongens gewerkt, maar stoere jongens werken nu eenmaal niet in een ijssalon. Bovendien werken de meisjes harder en gedisciplineerder. De meisjes in Bos en Lommer zijn gewoon sneller volwassen en weten dat altijd je hand ophouden bij je ouders niet realistisch is. Dit is echt een heel groot voordeel van ondernemen in dit deel van Amsterdam.” Dankzij de inzet van de ijsmeisjes lopen de zaken goed. Alleen het overwinteren wil soms nog wel wat lastig zijn.

Gelukkig bedacht vindingrijke Frank hier een oplossing voor. Hij schafte een frituurset aan en binnen no-time konden de gasten ook verblijd worden met een zak verse patat incluis zeer indrukwekkend sauzenassortiment. Ook voor het frituren van een kroket, frikadel, kaassoufflé, kipcorn of mexicano draait Fank zijn had niet om. Alleen voor hamburgers verwijst hij je door naar de vele geavanceerde hamburgertenten die er tegenwoordig in Amsterdam zijn. Dat Frank zich ook het frituren eigen heeft gemaakt is overigens niet op het eerste oog te zien aan de buitenkant van de zaak. “In Bos en Lommer gaat veel reclame van mond tot mond dankzij de vaste klanten, weer een voordeel van ondernemen in deze buurt”. Het toevoegen van nieuwe etenswaar aan het menu is als horeca ondernemer niet lastig. “Het maakt niet uit wat je verkoopt, als je maar kwaliteit levert en de gasten tevreden houdt, of je nu een hotel runt of een koffietent hebt. Als gasten in de ijssalon binnenwandelen hebben ze echt geen zin om over het weer te praten, want dat hebben ze bij de bakker en de slager ook al gedaan. Ons personeel probeert echt een gesprek met iedereen te hebben. Hebben de gasten het leuk, dan smaakt het ijs ook lekkerder”. Deze wijze lessen leerde Frank bij wijze van spreken nog voordat hij kon praten en dat is niet verrassend want Frank groeide op in een echte ondernemersfamilie.

Ondernemersgenen

Als het DNA van de familie van Frank onder de microscoop wordt gelegd zou waarschijnlijk zichtbaar worden dat ze allemaal het ondernemersgen bezitten, tenminste als dat zou bestaan. De kans dat de kinderen van Frank ook ondernemers worden is ook vrij groot, want in deze familie slaat het gen nooit een generatie over. Bij Frank was de ondernemersdrang trouwens zo sterk dat hij op zijn drieëntwintigste al zijn eigen café wilde beginnen. “Gelukkig is dat niet doorgegaan, want ik was dan sowieso failliet gegaan. Je moet echt tien à twintig jaar ervaring hebben om het te kunnen redden. Hoe ouder je wordt, hoe meer kennis je hebt en hoe sneller je kan anticiperen als je een fout gemaakt hebt”. Het meeste leert Frank nog altijd van zijn vijfenzeventigjarige moeder. “Mijn moeder, ja die heeft altijd gelijk.” Ook al is Frank inmiddels 37 jaar en wil hij soms nog wat eigenwijs zijn, keer op keer blijkt dat zijn moeder het bij het rechte eind heeft en dat zal in de toekomst ook nog wel zo blijven.

Het leuke leven van Frank & Lydia

Dat Frank ondernemer blijft staat wel ongeveer in de sterren geschreven. “Het allerleukste aan dit beroep is de vrijheid en het resultaat. Als je voor een baas werkt kan je gewoon geen miljonair worden. Ondernemer zijn is gewoon de snelste weg naar een leuk leven.” Onder een leuk leven verstaat Frank overigens het bezitten van een fijne auto en met vakantie kunnen gaan (en dan het liefst in een eigen huisje in het buitenland, Frank is vrij snel tevreden. Successen viert Frank eigenlijk nooit. Toen hij ooit een hele grote deal voor zijn ijsverkoop sloot heeft hij een keer heel zachtjes ‘yes’ gezegd terwijl hij op de fiets zat.

IMG_0500 (1)

En de toekomst? Frank ziet het wel zitten om meer ijs te gaan verkopen via de achterdeur. Dat klinkt als een vrij louche aangelegenheid, maar het gaat hier om ijs verkopen via het internet. Geen tijd om hierop te wachten? Ga dan eens langs bij Frank & Lydia op de Bos en Lommerweg 156 en trakteer jezelf op het lekkerste verse ijs van Amsterdam (en misschien wel van Nederland).

Share:

Ik wil IBEO!