Het derde jaarcontract volgens de nieuwe regels Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Vanaf 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Het doel van deze wet? De kosten- en risico verschillen tussen contractvormen te verminderen, zodat flexibel werk wordt gebruikt waar de aard van het werk daarom vraagt en niet alleen omdat het een kostenvoordeel oplevert. Negatieve effecten van specifieke vormen van flexibele arbeid, zoals onzekerheid over werk en inkomen en afwenteling van kosten en risico’s, worden beperkt. Maar wat wat zijn nu precies de belangrijkste veranderingen? Allereerst wordt de keten van tijdelijke contracten verlengd van 2 naar 3 jaar.

Voorheen was het mogelijk om werknemers drie contracten aan te bieden in een periode van twee jaar. Dit wordt dus nu verlengd naar drie jaar, maar vanaf wanneer gaat dit in? Er zijn twee mogelijkheden.

Heb je een in de periode van 1 juli 2017 tot 1 juli 2019 twee jaarcontracten aan je medewerker gegeven, dan mag je nu nog géén derde jaarcontract aanbieden (volgens de nieuwe regeling). De medewerker heeft dus recht op een contract voor onbepaalde tijd (ook al loopt het derde contract over 1 januari 2020 heen, wanneer de nieuwe regeling in werking treedt).

Wanneer kan je dan wel het derde jaarcontract aanbieden? Heb je een medewerker in dienst met twee jaarcontracten die lopen van 1 februari 2018 tot 1 februari 2020? Dan kan je een derde jaarcontract aanbieden (tot 1 februari 2021).

Kortom: Als je de grens van 2 jaar voor 1 januari 2020 bereikt, dan is het niet mogelijk om een derde jaarcontract aan te bieden. Loop het tweede jaarcontract af na 1 januari 2020, dan kan er gebruik gemaakt worden van de nieuwe ketenregeling.

Mocht je hier nog vragen over hebben dan kan je natuurlijk altijd hier de nieuwe regelgeving nalezen. Natuurlijk kan je ook contact met ons opnemen en dan denken wij graag met je mee!

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden