post-thumb

Op Sep 11, 2014

Hoe word ik zzp'er

Hoe word ik zzp’er? Dat is de vraag die we van veel startende ondernemers krijgen. Voor een flinke groep mensen in Nederland is het een droom om ooit eens voor zichzelf te beginnen. Nu de economische omstandigheden de afgelopen jaren wat minder waren betekende dit voor velen een uitgelezen kans om die droom werkelijkheid te laten worden en als zzp’er door het leven te gaan. Maar hoe start je nu precies als zzp’er? En waar moet je als zzp’er allemaal aan denken? En hoe stel je een goed plan op om er zeker van te zijn dat je jezelf als zzp’er kunt blijven onderhouden?

Aanmelden bij de Kamer van Koophandel

Nadat je een gedegen plan gemaakt hebt en er zeker van bent dat je gaat beginnen zul je jezelf aan moeten melden bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je simpelweg door naar een van de kantoren te gaan en jezelf in te schrijven. Je betaalt hiervoor een kleine vergoeding en het is eigenlijk binnen een half uur geregeld. De Kamer van Koophandel zorgt er vervolgens ook voor dat je wordt ingeschreven bij de belastingdienst. Dat hoef je dus niet zelf te doen. De belastingdienst komt dan binnen een aantal weken bij je terug met de bevestiging dat je bent ingeschreven en zal je precies vertellen voor welke belastingen je belastingplichtig bent. Doorgaans is dat de omzetbelasting (BTW) en de inkomstenbelasting, maar voor die laatste ben je altijd verplicht aangifte te doen, ook als werknemer. Met je Kamer van Koophandel nummer en BTW nummer kun je van start en mag je werkzaamheden gaan uitvoeren onder je eigen naam voor derde partijen. Let wel op dat het belangrijk is als zzp’er om na te gaan welke VAR-verklaring je precies nodig hebt en deze ook daadwerkelijk aan te vragen. Zonder VAR-verklaring loopt jouw opdrachtgever namelijk een groot risico.

Hoe word ik zzp’er? Lees het bij IBEO.

Een administratie optuigen

Nadat je van start bent is het tijd om na te denken over de boekhouding. Ook als zzp’er ben je namelijk verplicht om een goede boekhouding te voeren. Bovendien kan de belastingdienst bij je op inspectie komen en dan is het zaak dat de administratie op orde is. Gelukkig is het voeren van een goede boekhouding voor een zzp’er doorgaans niet heel moeilijk. De omvang van de administratie is beperkt en dat zorgt ervoor dat de totale boekhouding redelijk te overzien is. De zzp’er of de boekhouder zal er dan ook naar verwachting niet heel veel tijd mee kwijt zijn. De vraag die je jezelf als zzp’er moet stellen is of je de boekhouding zelf wilt gaan voeren of dat je dit door een boekhouder of accountant wilt laten doen. Het voordeel van het zelf bijhouden van de administratie is natuurlijk dat het je geld bespaart. Aan de andere kant kan het je wel veel tijd kosten en de nodige frustraties opleveren als je niet helemaal thuis bent in de boekhouding. Een ander bijkomend voordeel van het inschakelen van een goede boekhouder of accountant is dat zij belastingvoordelen voor je kunnen behalen waar je zelf misschien nooit aan gedacht zou hebben. In feite zou het je dus zelfs geld op kunnen leveren! Bij IBEO voeren wij de boekhouding al vanaf EUR 99,- ex btw per maand. Kijk maar eens rond op onze website of neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!

Share:

Ik wil IBEO!