Hoeveel geld heb je nodig voor een startup?

Hoeveel geld heb je nodig voor een startup?

Als je een onderneming wil starten is het vrij essentieel dat je wat geld in de la hebt liggen. Want zonder geld ben je zo goed als nergens. Daarom is het een goed idee om eens in kaart te brengen hoeveel geld je precies nodig hebt en wat je moet doen als het op is. Deze vragen kunnen je daarbij helpen.

1. Hoeveel geld heb je nodig om een bedrijf te starten?
Het antwoord is simpel: zo veel mogelijk. Hoe meer geld je hebt, hoe eenvoudiger je kan anticiperen op tegenslagen. Ook moet je geld vrij hebben voor lange termijn investeringen zoals marketing of het salaris van je werknemers. De hoeveelheid geld die je nodig hebt hangt ook af van wat voor soort bedrijf je gaat starten. Begeef jij je op een voorspelbare markt dan kan je van tevoren beter inschatten wat er gekocht moet worden en welke investeringen je moet doen.

2. Wat zijn jouw persoonlijke kosten los van jouw bedrijf?
Veel ondernemers vergeten hun privé uitgaven te begroten terwijl dit toch een vrij grote uitgavenpost is. Het hele ondernemerschap moet je zien als een lifestyle, dus ook je persoonlijke uitgaven spelen een rol. Zou je hierop kunnen bezuinigen?

3. Breng je cashflow in kaart
Waar komt straks je geld vandaan? En waar gaat het naar toe? Breng dit in kaart om verrassingen te voorkomen. Houdt er rekening mee dat dit elke maand kan verschillen. Focus je in dit geval niet alleen op sales.

4. Hoeveel kasstroom is er nodig om je bedrijf draaiende te houden?
Hoeveel kosten verwacht je te gaan maken en wat hoeveel geld heb je nodig om het allerergste doem scenario op te lossen? Als je deze ramp dan te boven bent gekomen, ben je dan nog in staat om salarissen uit te betalen

5. Wat zijn je vaste kosten voor externe hulp?
Heel vaak worden de kosten voor een accountant of een advocaat over het hoofd gezien. Het zijn kosten die je sowieso gaat maken omdat het onmogelijk is om alles zelf te doen.

6. Vanaf wanneer ga je winst maken?
Wanneer verwacht je dat je geld over houdt na alle noodzakelijke kosten? Hoe sneller je winst kan maken, hoe minder geld je dan natuurlijk nodig heb.

7. Hoe veel geld kan je bij elkaar krijgen?
Als jij een bepaald bedrag in je hoofd hebt maar je kan het met geen mogelijkheid bij elkaar krijgen dan zal je toch creatiever moeten worden in je uitgaven patroon.

Het beantwoorden van alle bovenstaande vragen kan zeker helpen om goed inzicht te krijgen in je geldzaken. Bovendien kan het ook zo zijn dat grote verrassingen in de toekomst kan voorkomen.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten