Hypotheek eigen BV

Heb je een mooie pot met liquide middelen in je BV (bijvoorbeeld stamrecht / gouden handdruk BV) en heb je privé een hypotheek bij de bank? Dan kan het interessant zijn om (een deel van) de hypotheek bij de bank af te lossen en hiervoor in de plaats een lening bij de eigen BV aan te gaan.

Hoe werkt dit dan precies? Over het algemeen heb je bij het kopen van een woning een hypotheek bij een bank afgesloten. Hierbij betaal je maandelijks rente aan de bank. Deze rente is fiscaal aftrekbaar. Vaak zit er aan deze hypotheek een bepaalde looptijd. Wanneer het tijd is om de rente voor een nieuwe periode vast te zetten of wanneer je de mogelijkheid hebt om (een deel van) de hypotheek boetevrij af te lossen kun je overwegen geen nieuwe lening bij de bank aan te gaan maar dit te doen met liquide middelen uit je eigen BV.

Hypotheek verplaatsen van bank naar eigen BV

Hoe gaat dit in zijn werk? Je geeft bij de bank aan de hypotheek (deels) af te willen lossen. Dit doe je met liquide middelen uit de BV. Hiermee krijg je in privé een hypotheekschuld aan je eigen BV die de plaats inneemt van de hypotheek van je bank. Je stelt een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV waarin je onder andere looptijd en rente vastlegt. Vervolgens ga je – in plaats van aan de bank – rente betalen aan de eigen BV. Deze rente blijft, net als de rente die je daarvoor betaalde aan de bank, fiscaal aftrekbaar.

Dit lijkt te mooi om waar te zijn! Waarom? Je betaalt rente aan de eigen BV (dat voelt een beetje als rente betalen aan jezelf hoewel dit juridisch anders ligt) welke ook nog eens in de inkomstenbelasting aftrekbaar is. De rente is in de BV over het algemeen wel belast, maar kan na het betalen van deze belasting en dividendbelasting naar privé worden uitgekeerd. Wat is daar dan het voordeel van? Een rekenvoorbeeld zal het waarschijnlijk duidelijker maken:

Situatie 1: hypotheek bij de bank:

hypotheek € 200.000
rente 5%: € 10.000 op jaarbasis
tarief inkomstenbelasting 42%
belastingvoordeel is derhalve € 4.200
netto jaarlast € 5.800 (€ 10.000 -/- € 4.200)

Situatie 2: hypotheek bij de eigen BV:

hypotheek € 200.000
rente 5%: € 10.000 op jaarbasis
tarief inkomstenbelasting 42%
belastingvoordeel is derhalve € 4.200
rente van € 10.000 wordt in de BV belast tegen 20% belasting waardoor er na belasting 8000 overblijft om uit te keren. Over deze uitkering wordt 25% dividendbelasting (incl. IB) ingehouden. Van het bedrag ontvang je netto 6.000 in handen. De netto jaarlast bedraagt derhalve -200. Je betaalt namelijk 10.000 en krijgt na dividenduitkering en belastingvoordeel 10.200 in handen. Je houdt er dus geld aan over.

Bij een belastingtarief van 52% is dit voordeel nog groter. Indien je in de BV een belastingtarief betaald van 25,5% is de netto jaarlast – uitgaande van het genoemde voorbeeld – € 213.

Maak gebruik van een goede belastingadviseur

Deze regeling kan ook voordelig zijn wanneer je niet de volledige hypotheek bij de bank door je BV kan laten overnemen. Aan deze regeling zitten enkele strikte voorwaarden en is niet in elke situatie toepasbaar. Bespreek dit altijd eerst goed met je belastingadviseur. Heb je die nog niet, neem dan gerust contact met ons op.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret