Kosten huurwoning aftrekbaar voor thuiswerkende zzp-er

Door Jonne op 18 augustus 2016
Tips

Zzp-ers die vanuit een huurhuis werken mogen sinds woensdag de huurkosten voor hun bedrijf opvoeren als fiscale aftrekpost. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Voorheen zag het Hof huur nooit als een bedrijfsmiddel waardoor een zzp-er zijn huurwoning niet als ondernemingsvermogen kon bestempelen. Nu oordeelt de Hoge Raad, na een claim van een zzp-er die een kamer in zijn huurhuis ook gebruikte voor zijn administratie, aquisitie en planningwerkzaamheden, dat huur een bedrijfsmiddel kan vormen. Voorwaarde is wel dat de zzp-er vanuit zijn huurhuis werk verricht voor zijn onderneming. Bovendien moet een deel worden bijgeteld voor privégebruik.

De uitspraak geldt met terugwerkende kracht als je aanslag 2015 nog niet geregeld is of als je nog bezwaar kan maken tegen de aanslag inkomstenbelasting.

Er zijn natuurlijk wel wat kanttekeningen:
Als jij je huurhuis tot je ondernemingsvermogen rekent zet je dit op de balans van je onderneming. Er zijn dan wel enkele voorwaarden:

  • Je moet minimaal 10% van de tijd vanuit huis werken.
  • Je werkkamer moet minimaal 10% van het totale woonoppervlak uitmaken.
  • Je moet tijdig kenbaar hebben gemaakt dat jouw huurhuis onderdeel is van je ondernemingsvermogen (dit moet je doen als je begint als ondernemer of als er een grote verandering heeft plaatsgevonden waardoor je vanaf een bepaald moment thuis bent gaan werken).

Situaties waarin de huur niet aftrekbaar is:

  • Heb je toen je begon als ondernemer niet aangegeven dat je jouw huurhuis rekent tot je ondernemingsvermogen, dan kan je de huur niet aftrekken.
  • Als de werkruimte kleiner is dan 10% van het woonoppervlak.
  • Als je niet minimaal 10% van de tijd vanuit huis werkt.

Voor mee vragen over de aftrek van de kosten van de huurwoning kan je hier meer lezen en contact met ons opnemen. 

Recente berichten