Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%: Alles wat ondernemers moeten weten

Vanaf 1 januari 2019 is het zo ver: het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%. Wat betekent dit precies voor horecaondernemers? Hieronder een overzicht!

Wie krijgen te maken met de btw-verhoging?
Goederen en diensten zullen duurder worden voor consumenten en bedrijven die btw vrijgesteld zijn. Als de goederen of diensten niet verhoogd worden zal dit ten koste gaan van de marge van de ondernemer. Omdat je als btw ondernemer je btw terug kan vorderen merk je zelf geen stijging in de kosten.

Om welke goederen en diensten gaat het?
De verhoging van het btw-tarief van 6% naar 9% geldt onder andere voor eten, drinken en hotelkamers. Als je levert aan consumenten zal je dus je aanbiedingsprijs moeten verhogen. Heb je een café, restaurant of hotel, dan krijg je dus met deze verhoging te maken. Als je uitgaat van je aanbiedingsprijs dan zal je dus je prijs met 2,83% moeten verhogen om de btw verhoging te compenseren. Let op dat je waarschijnlijk je prijzen met iets meer zal moeten verhogen om ‘normale’ aanbiedingsprijzen te houden. Een voorbeeld:

  • Huidige prijs kopje koffie: € 1,9
  • Nieuwe prijs: 1,953

Je kan dan afronden naar beneden en dus € 1,95 vragen en minder marge overhouden of je kan er € 2,00 van maken. Zeker met het oog op een inflatiecorrectie die je het beste gelijk kan doorvoeren.

Voor een volledig overzicht van de producten en diensten die duurder worden door de btw-verhoging kan je kijken op de website van de belastingdienst

Administratie nieuw btw-tarief
Let er op dat je op je al je facturen, offertes en andere uitingen waar prijzen worden gebruikt melding maakt van 9% btw. Zo zal je bijvoorbeeld je kassa-systeem moeten aanpassen. Heb je geen recht op btw aftrek en ben je van plan om grote aanschaffingen te doen met 6% btw, dan kan je het beste deze dit jaar nog de offerte of de factuur alvast vragen. Dan geldt namelijk nog het lagere 6% tarief ook al wordt het pas in 2019 geleverd.

Als er vragen zijn dan kan je gerust contact met ons opnemen dan denken wij graag met je mee. 

 

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret