LEIJEN advocatuur

Enkele maanden geleden werkte advocaat Jaap Leijen nog bij een kantoor met een algemene praktijk. Hier hield hij zich met name bezig met vastgoedrecht, huurrecht, arbeidsrecht en bestuursrecht. Tot hij een mailtje kreeg. Een Duitse advocaat had een publicatie van Jaap over de wisselwerking tussen het Europees Natuur- en milieurecht en Visserijbeleid gelezen en wilde hem daar graag wat vragen over stellen. Ineens realiseerde Jaap zich dat diepgang en specialisatie soms ontbrak in zijn toenmalige werk. Dankzij vele gesprekken die Jaap vervolgens voerde met zijn netwerk, vrienden en familie werd hij extra gestimuleerd om uiteindelijk de stap te zetten om voor zichzelf te beginnen.

Volgens Jaap is het starten van een eigen advocatenkantoor in principe heel makkelijk, ook al werd hij door zijn omgeving gewaarschuwd voor de vele obstakels die hij op zijn pad zou tegen komen: “Je brengt een bezoek aan de Kamer van Koophandel om je in te schrijven. Je regelt een verzekering en je neemt een abonnement op verschillende zoekmachines. De investeringen zijn eigenlijk minimaal: je hebt in principe alleen een computer, een printer en – nog steeds – een fax nodig.  Het enige lastige is het vinden van een geschikte werkplek. Je kunt natuurlijk vanuit huis aan de slag, maar dankzij mijn broer, die zijn eigen bedrijf heeft, kon ik heel gemakkelijk gebruik maken van zijn kantoorruimte. Tot slot moet je voldoen aan de regels van de Orde van Advocaten. Dat zijn strenge regels, maar daardoor liet ik me niet afschrikken.

Een van de voordelen van het beginnen van je eigen advocatenkantoor is dat je nauwelijks startkapitaal nodig hebt. Zo hoefde Jaap bijvoorbeeld niet naar de bank voor een lening. Het nadeel is echter wel dat je als advocaat niet zozeer een product verkoopt, maar echt jezelf moet verkopen. Daarom is het volgens Jaap heel belangrijk dat je je werk echt heel leuk vindt. Anders kun je niets overtuigend overbrengen op anderen.

Het leukste aan het ondernemen vindt Jaap dat hij zijn eigen beslissingen nu kan nemen: “Nu kan ik alles zelf bepalen. Daardoor kan ik echt advocatuur bedrijven met een missie en lever ik voor mijn gevoel daadwerkelijk een kleine bijdrage aan een duurzame ontwikkeling van onze wereld.

Momenteel is Jaap nog op zoek naar een partner die gespecialiseerd is in omgevingsrecht. “Als ondernemer moet je zorgen dat je mensen om je heen verzamelt die beter zijn dan jijzelf en jou dus iets kunnen leren. Als je van tevoren al de angst hebt dat je overwicht gaat verliezen omdat je betere mensen aanneemt, dan kun je nooit groot worden.”  Dit is volgens Jaap overigens niet de enige eigenschap die je als ondernemer moet bezitten. “Een ondernemer moet niet risicomijdend zijn. Als je altijd risico’s uit de weg probeert te gaan dan kom je niet verder. Je visie is dan beperkt. Het is belangrijk als ondernemer om juist naar de mogelijkheden te kijken en niet naar de risico’s. Voor cliënten maak ik problemen graag kleiner in plaats van groter. Als je alleen maar beren op de weg ziet lukt niets.”

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten