post-thumb

Op Jun 22, 2017

Kan ik een motor op de zaak kopen? | IBEO legt het je uit

Bij het zoeken naar vervoer voor zakelijke kilometers krijgen wij regelmatig de vraag: kan ik een motor op de zaak kopen? Een motor van de zaak is zeker een mogelijkheid. Er moet in dat geval sprake zijn van zakelijk gebruik van de motor. De kosten van een motor zijn aftrekbaar in de onderneming indien dit zakelijk gezien verdedigbaar is. De belastingdienst betaalt namelijk niet mee aan je hobby.

Een motivatie voor zakelijk gebruik kan liggen in het feit dat je hierdoor sneller bij klanten kunt komen aangezien je minder last hebt van files. Hou daarnaast wel in het oog dat het ook aannemelijk moet zijn dat je een motor ook voor zakelijke kilometers moet kunnen gebruiken: voor een klusjesman is een zakelijke motor niet snel verdedigbaar aangezien hij gereedschap mee moet nemen en deze, over het algemeen, niet per motor te vervoeren zijn.

Ibeo is heel duidelijk en helder. Tevens heb ik een vaste contactpersoon, zij is mijn steun en toeverlaat en geeft de juiste feedback en zeer snelle informatie waar ik om vraag.

Angelo van der Lee

AM Installatietechniek

Het privé gebruik van een motor van de zaak hoef je, anders dan bij een auto van de zaak, niet door te geven aan de belastingdienst. Voor een motor geldt namelijk geen forfaitaire bijtelling.

Bij een motorfiets worden de aanschaf en de gebruikskosten als lasten verantwoord in je onderneming. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privé gebruik plaatsvinden. Hiervoor dien je bij te houden hoeveel privé kilometers en hoeveel totaal kilometers je op jaarbasis met de motor rijdt. De verhouding tussen de privé en totale kilometers vormt de verhouding voor het deel van de kosten en btw dat gecorrigeerd dient te worden. Kosten en btw van privé kilometers komen zo niet voor aftrek in aanmerking. De verhouding van de kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor zijn dan aftrekbaar in je onderneming.

Wil je direct weten of een motor op de zaak ook voor jou voordelig is? Download dan nu ons gratis rekenvoorbeeld en weet binnen vijf minuten wat jij kunt besparen!
Share:

Ik wil IBEO!