Motor van de zaak

Bij het zoeken naar vervoer voor zakelijke kilometers heb ik de vraag wel eens gehad: kan ik een motor op de zaak kopen? Een motor van de zaak is zeker een mogelijkheid. Er moet in dat geval sprake zijn van zakelijk gebruik van de motor. De kosten van een motor zijn aftrekbaar in de onderneming indien dit zakelijk gezien verdedigbaar is. De belastingdienst betaalt namelijk niet mee aan je hobby.

Een motivatie voor zakelijk gebruik kan liggen in het feit dat je hierdoor sneller bij klanten kunt komen aangezien je minder last hebt van files. Hou daarnaast wel in het oog dat het ook aannemelijk moet zijn dat je een motor ook voor zakelijke kilometers moet kunnen gebruiken: voor een klusjesman is een zakelijke motor niet snel verdedigbaar aangezien hij gereedschap mee moet nemen en deze, over het algemeen, niet per motor te vervoeren zijn.

Het privé gebruik van een motor van de zaak hoef je, anders dan bij een auto van de zaak, niet door te geven aan de belastingdienst. Voor een motor geldt namelijk geen forfaitaire bijtelling.

Bij een motorfiets worden de aanschaf en de gebruikskosten als lasten verantwoord in je onderneming. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privé gebruik plaatsvinden. Hiervoor dien je bij te houden hoeveel privé kilometers en hoeveel totaal kilometers je op jaarbasis met de motor rijdt. De verhouding tussen de privé en totale kilometers vormt de verhouding voor het deel van de kosten en btw dat gecorrigeerd dient te worden. Kosten en btw van privé kilometers komen zo niet voor aftrek in aanmerking. De verhouding van de kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor zijn dan aftrekbaar in je onderneming.

Rekenvoorbeeld

Aanschaf motor€ 2.500
BTW aanschaf motor€ 525
Onderhoud en brandstof1.500
BTW onderhoud en brandstof€ 315
Totaal kilometers12.000
Privé kilometers3.000
Totaal kosten€ 4.000
Totaal BTW€ 840
Privé correctie kosten(3.000 km / 12.000 km) x € 4.000 = € 1.000
Privé correctie BTW(3.000 km / 12.000 km) x € 840 = € 210

Zakelijk komt er € 3.000 van de kosten van de motor ten laste van de winst en komt er € 630 BTW voor aftrek in aanmerking. In dit rekenvoorbeeld is de afschrijving op de aanschaf buiten beschouwing gelaten.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret