Nieuwe indeling WW-premie – Wet arbeidsmarkt in balans

Vanaf 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Hierdoor gaat er flink wat veranderen. De nieuwe contract regelingen, de wijzigingen met betrekking tot de transitievergoeding, de nieuwe regels rondom medewerkers met oproepcontract bespraken we al eerder en nu is de nieuwe indeling WW-premie aan de beurt!

Voor elke werknemer die een vast contract heeft krijg je als werknemer een bonus van de overheid. Je gaat namelijk een lagere WW-premie betalen voor werknemers in vaste dienst dan voor werknemers met een tijdelijk of flexcontract. De WW-premie wordt dus aangepast naar de aard van het contract. Tot op heden was dit afhankelijk van de sector waartoe je bedrijf behoort. Dit heeft dus ook te maken met de veranderingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, omdat het soort contract nu een grotere rol gaat spelen.

Wat betekent dit nu precies? Een lage WW-premie geldt voor alle medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren. De hoge premie geldt voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd met een flexibel aantal uren en voor alle overige overeenkomsten zoals oproepcontracten, nulurencontracten en min-maxcontracten.

Wat zijn de uitzonderingen? Voor BBL-leerlingen, overeenkomsten met medewerkers die jonger zijn dan 21 jaar en minder dan 12 uur per week werken vallen ook onder de lage premie.

Het verschil tussen de hoge en de lage premie is altijd 5%.

Om fraude te voorkomen moeten werkgevers voor werknemers voor wie zij een lage premie afdragen een kopie van de arbeidsovereenkomst opnemen in de loonadministratie. Ook moet de aard van het arbeidscontract voortaan op de loonstrook staan.

Mocht je hier nog vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op, dan denken wij graag met je mee!

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden