post-thumb

Op Aug 16, 2015

Ondernemersplan schrijven

Ondernemersplan schrijven, maar voor wie? Wanner je een ondernemersplan gaat schrijven is het belangrijk om na te gaan voor wie je het plan precies schrijft. Is het voor jezelf? Omdat je zelf graag op een rijtje hebt wat je precies wilt gaan doen met je onderneming? Of is het ondernemersplan juist voor een investeerder zoals een bank of een investeringsmaatschappij? Afhankelijk van voor wie je een ondernemersplan gaat schrijven bepaal je wat er precies allemaal in moet komen te staan. Het format van IBEO is zo gemaakt dat het voor jezelf handig is om te gebruiken, maar ook direct aan alles eisen van de Nederlandse grote banken voldoet. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

Ondernemersplan schrijven voorbeeld

Voordat je een ondernemersplan gaat schrijven is het raadzaam om eens een paar voorbeelden te bekijken. Je kunt op internet op zoek gaan naar voorbeelden, maar die zullen wat lastig te vinden zijn. Bovendien weet je ook niet echt of het nu goede voorbeelden zijn of juist hele slechte. Ken je niet wat ondernemers in je omgeving? Vrienden, familie, kennissen die onlangs met hun bedrijf zijn gestart? Ook zij moesten bij de start van hun onderneming waarschijnlijk een ondernemersplan schrijven. En als jij vind dat ze nu een mooi bedrijf hebben, dan is het ook best interessant om hun ondernemersplan eens door te nemen. Dan kun je ook meteen kijken of hetgeen dat ze in hun ondernemersplan schrijven ook hetgeen is dat ze uiteindelijk zijn gaan doen. Of wijken de feitelijke ondernemingen juist heel veel af van het oorspronkelijke ondernemersplan? En zo ja, op welke vlakken dan precies? Stonden in het ondernemersplan hele andere ideeen beschreven? Of is het misschien puur een financiële kwestie geweest. En vallen de resultaten beter of juist slechter uit ten opzichte van het originele plan? Wanneer jij zelf vervolgens je ondernemersplan gaat schrijven kun je deze bevindingen in je achterhoofd houden. Dat helpt jou om een goed en realistisch ondernemersplan te schrijven.

Ondernemersplan schrijven - dat leer je bij IBEO

Ondernemersplan schrijven horeca

Het format van IBEO om een ondernemersplan te schrijven wordt vaak gebruikt door aanstaande horeca ondernemers. Dit komt voor een groot deel door het kwalitatief goede financiele gedeelte dat dit format biedt. Verwachtingen voor de toekomst van een horeca bedrijf zijn moeilijk in een plan samen te vatten omdat ze van zoveel factoren afhankelijk zijn. In dat op zicht is juist bij het schrijven van een ondernemersplan voor een horeca zaak van belang dat er goed is nagedacht over de andere onderdelen van het plan. Dat de horeca ondernemer in spe precies weet wat zijn doelgroep is en dat hij op basis daarvan realistische verwachtingen op kan stellen. Maar ook spelen een aantal organisatorische zaken mee. Is de zaak bijvoorbeeld alleen open voor diner? Of juist ook voor ontbijt en lunch? En is hoe hoog is het niveau van de keuken? Zijn het uitsluitend een dure chef met ervaren medewerkwers of zijn het juist studenten die simpele gerechten gaan bereiden? De personeelskosten vormen doorgaans een groot deel van de kosten voor een horeca zaak (zeker 30%). De marges zijn flinterdun in de horeca en de risico’s kunnen groot zijn. Daarom is een goed doordacht financieel plan heel belangrijk bij een ondernemersplan voor de horeca.

Ondernemersplan schrijven webwinkel

Een ondernemersplan schrijven voor andere soorten bedrijven kan ook met het format van IWEO. Een ondernemersplan schrijven voor bijvoorbeeld een webwinkel is in de basis niet anders dan voor een horeca zaak. Het zal alleen een stuk gemakkelijker zijn omdat de kosten beter te overzien zijn en beter in te schatten zijn. En dat geld voor veel soorten ondernemingen. Een ondernemersplan schrijven is dus niet iets dat altijd heel moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn. In sommige gevallen kun je vrij snel een redelijk plan op papier hebben. Vervolgens laat je een accountant of ervaren boekhouder er nog eens overheen lezen en ben je eigenlijk al klaar! En niet onbelangrijk: een ondernemersplan schrijven doe je uiteindelijk ook voor jezelf, dus ben realistisch!

Share:

Ik wil IBEO!