post-thumb

Op Feb 23, 2016

Rekening courant tussen DGA en BV

Dit is een vrij opneembare schuld (of vordering) bij de bv van de directeur grootaandeelhouder (hierna DGA). Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld privé even krap zit of als je bij de albert heijn staat met je alleen je zakelijke pas bij je. Tot 17.500 mag dit zonder rente, daar boven moet je altijd een zakelijke rente rekenen. Je moet deze wel formaliseren door middel van een rekening courant overeenkomst. In deze overeenkomst is wel een maximumbedrag en een rente opgenomen, maar er zit bijvoorbeeld geen aflossingsverplichting op. Uiteindelijk moet dit geld wel terug betaald worden of belasting over betaald worden.

Wij hebben een goed voorbeeld van een rekening courant overeenkomst voor je opgesteld. Dit template kun je gratis downloaden en aanpassen naar jouw eigen wensen.

Wat is precies het verhaal?

Als DGA kun je geld aan je BV onttrekken op verschillende manieren. Je kunt loon uitkeren, je kunt dividend uitkeren of geld onttrekken waar nog geen belasting over betaald is (rekening-courant of lening).

Dit laatste onttrokken geld waar nog geen belasting over betaald is, kan voorkomen als rekening courant. Een rekening courant heeft over het algemeen een minder lange looptijd dan een lening. De belastingdienst heeft goedgekeurd dat, zolang deze lager is dan € 17.500 sowieso niet onzakelijk is. In het geval dat deze het hele jaar het genoemde bedrag van € 17.500 niet overschrijdt, hoeft hier ook geen rente over berekend te worden. Dit geldt zowel wanneer je een vordering van de BV hebt, als wanneer je een schuld aan de BV hebt.

Rekening courant in de praktijk

De rekening courant kan ongemerkt (hoog) oplopen als er bij een DGA en zijn administratiekantoor geen aandacht voor is. Immers, bij een rekening courant met een saldo hoger dan €17.500 neemt deze niet alleen toe met de opnames van de DGA, maar ook met de rente.

Wat kun je doen?

In onderstaande oplossingen wordt uitgegaan van een schuld van de DGA aan de BV:

  • Extra loon uitkeren en met het extra netto bedrag de schuld inlopen; loonbelasting is verschuldigd;
  • Dividenduitkering doen waarbij wel rekening moet worden gehouden met de balans- en uitkeringstest. (De BV moet door deze winstuitkering niet in de problemen komen); dividendbelasting is verschuldigd;
  • Het aflossen van deze schuld aan de BV met privé vermogen;
  • Het inbrengen van een privé bezitting in de BV; taxatie / reële waarde is nodig;

Wat een uitkomst! Mijn boekhouding is nu echt gemakkelijk geworden. Ideaal!

Yoram Bemer

YB Projects

Excessief lenen

Het kabinet heeft onlangs besloten om excessief lenen bij de eigen bv tegen te gaan. Het gaat hier om leningen van boven de eur 500.000 euro op of na 31 december 2023. Je hebt dus tot die datum om de lening onder de 500.000 euro te brengen. Concreet betekent dit dat het leningdeel boven de 500.000 vanaf 2023 direct belast zal worden tegen 26,9%. Eigenlijk dus alsof het een dividenduitkering is.

Overigens vormt de lening ten behoeve van je eigen woning hier een uitzondering op. Een hypotheek bij de eigen bv mag dus gewoon hoger zijn dan die 500.000. Heb je een lening of rekening courant bij je eigen bv hoger dan 500.000 dan is het verstandig om contact met ons op te nemen zodat een van onze fiscalisten je kan adviseren hoe deze slim af te bouwen.

Share:

Ik wil IBEO!