Startersaftrek

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn er een aantal fiscale voordelen waar ik in een aantal blogs wat aandacht aan zal besteden.

Algemeen / achtergrond

Wanneer je in loondienst bent, wordt er maandelijks belasting ingehouden op je bruto looninkomsten. Als ondernemer is dit niet het geval. Je betaalt achteraf belasting over de winst die je met je onderneming betaald hebt. Omdat de overheid ondernemerschap wil stimuleren heeft zij een aantal stimuleringsmiddelen ingezet, genaamd de ondernemersaftrek.

De ondernemersaftrek bestaat uit:

  • zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek
  • MKB winstvrijstelling
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Vorige week heb ik de zelfstandigenaftrek uitgelegd. Deze week gaan we het over het 2e onderdeel van de ondernemersaftrek hebben: de startersaftrek.

Concreet

De startersaftrek is een extra aftrek van € 2.123. Dit bedrag mag je op je winst in mindering brengen, waardoor je over dit bedrag geen belasting betaald. Het maakt hierbij niet uit of je 1 onderneming of meerdere ondernemingen hebt: het is een bedrag per ondernemer.

Voorwaarden

  • Je bent in 1 of meer van de afgelopen 5 jaar geen ondernemer geweest.
  • startersaftrek
  • Je hebt in deze 5 jaar niet meer dan 2 maal de zelfstandigenaftrek toegepast.
  • Je hebt in dat jaar recht op de zelfstandigenaftrek.

Wanneer je in de opstartfase van de je onderneming zit is kun je nog niet altijd al je tijd aan je onderneming besteden. Dat weet de belastingdienst ook. Voor de belastingdienst ben je starter zolang je nog niet 2 maal van de zelfstandigenaftrek gebruik gemaakt hebt in de afgelopen 5 jaar van je onderneming. Het gebruik van de zelfstandigenaftrek hoeven geen aansluitende jaren te zijn. Juist in de beginperiode van je onderneming kan het voorkomen dat je in een van de 5 jaren niet voldoet aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek.

Is dit het geval dan mag je naast het bedrag van de zelfstandigenaftrek, ook het bedrag van de startersaftrek op je winst in mindering brengen. Hier betaal je dan ook geen belasting over. Je mag deze aftrek in 2 van de 5 jaar claimen. Je bent verplicht deze te claimen op het eerst mogelijke moment binnen de 5 jaar: de eerste 2 keer dat je recht hebt op ondernemersaftrek binnen de eerste 5 jaar van je onderneming.

Let op

Indien je starter bent en recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan hoef je niet te altijd te voldoen aan het urencriterium, maar aan een verlaagd urencriterium (800 uur in plaats van 1.225 uur). Bovendien is dan de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid een stuk hoger: € 12.000 aftrek in het 1e jaar, € 8.000 in het 2e jaar en € 4.000 in het 3e jaar. Je hebt dus 3 maal, in plaats van 2 maal recht op de startersaftrek voor arbeidsongeschikten. De genoemde bedragen zijn echter nooit hoger dan de winst die je maakt het betreffende jaar.

Voorbeeld

Een ondernemer begin zijn onderneming in juli 2010. Hij maakt in dat jaar niet voldoende uren om aan de ondernemersaftrek te voldoen. In 2011 maakt hij wel voldoende uren. In 2012 is hij een jaar in loondienst, maar eenmaal aan het ondernemerschap geproefd, besluit hij eind 2012 zijn baan op te zeggen en in 2013 weer het hele jaar met zijn onderneming bezig te zijn. De gevolgen voor de startersaftrek zijn als volgt:

2010: geen recht op startersaftrek
2011: recht op startersaftrek
2012: geen recht op startersaftrek
2013: recht op startersaftrek
2014: geen recht op startersaftrek, want hij heeft, in 2 van de afgelopen 5 jaar reeds ondernemersaftrek genoten.

Betreft het hier een arbeidsongeschikte starter dan zou hij in 2014 nog recht hebben op een starteraftrek van € 4.000. Hierbij neem ik aan dat er in 2012 ook niet aan het verlaagde urencriterium voldaan is.

 

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret