Veilig je zaak versieren met feestdagen? Zo doe je dat!

Je zaak versieren met feestdagen? Afgelopen jaren hebben regelmatige controles van de brandweer aangetoond dat de meeste feestversiering in horecazaken niet goed is geïmpregneerd. Dit kan natuurlijk een groot gevaar zijn voor jou, je werknemers en je gasten! Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Al het materiaal waar je mee aan de slag gaat moet brandvertragend zijn. Dus niet alleen de versiering zelf, maar ook de spullen die je gebruikt om het te bevestigen. Laat je daarom goed inlichten op het moment van aanschaf.
  • Mocht de brandweer op controle komen, dan is het belangrijk dat je de productcertificaten kan laten zien. Gooi deze dus niet weg! Mocht er wel iets misgaan, dan is het eveneens handig om deze bonnetjes te bewaren voor de verzekering.
  • De beste manier om feestversiering te bevestigen is met ijzerdraad.
  • Heb je alles opgehangen? Doe dan een check-check-dubbel-check of de versiering niet te dicht bij elektrische apparatuur hangt of in de buurt van plekken waar het heel warm is of wordt.
  • Test de versiering uitvoerig. Led verlichting kan heel erg warm worden bijvoorbeeld, dus controleer goed of dit geen gevaarlijke situaties veroorzaakt.
  • Wil je per se gebruik maken van feestverlichting? Het is niet verstandig om stekkerdozen aan elkaar te koppelen. Gebruik het liefst een kabelhaspel. Deze moet overigens wel helemaal afgerold worden, anders kunnen de draden smelten en ontstaat er kortsluiting (een onafgerolde kabelhaspel kan wel een temperatuur bereiken van 800 graden!).
  • Check ook je stekkerdozen die je gaat gebruiken. Stekkerdozen die bijvoorbeeld een tijdje buiten hebben gelegen zijn niet meer veilig te gebruiken.
  • Ruim ook het verpakkingsmateriaal netjes op. Grote dozen kunnen nooduitgangen versperren en zijn bovendien ook zeer brandgevoelig.
  • Tot slot: test alles zelf. Etiketten mogen dan wel zeggen dat de versiering veilig is, maar het is beter om zelf altijd nog de proef op de som te nemen door een vlam minimaal 10 a 15 seconden bij de versiering te houden. Vliegt deze in brand of komen er gesmolten druppels vanaf, dan kan je deze beter weggooien.

 

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden