Vijf vragen aan… Erik Lebbing eigenaar van Café DeRat

Onlangs brachten we een bezoek aan Café DeRat, het gezellige huiskamercafé aan de Lange Smeestraat in Utrecht. Daar spraken we met eigenaar en horecaondernemer Erik Lebbing over zijn begin jaren als ondernemer, tips voor andere ondernemers en hoe belangrijk het is om van elke “nee” een “ja” te maken!

Hoe ben je ooit begonnen met ondernemen?
Ik werkte al 10 jaar in de horeca en had net mijn hbo-diploma personeel en arbeid gehaald. Het kantoorwerk beviel niet en dit kwam op mijn pad. Ik ben bij de vorige eigenaren van het café gaan vragen hoe zij het voor elkaar hadden gekregen om een café te starten. Een paar maanden later namen zij contact op en vertelden ze mij dat ze wel wilden stoppen. Toen heb ik alles op alles gezet om het te kunnen laten gebeuren. Nooit opgegeven en altijd van elke “nee” een “ja” gemaakt.

Wat vind je het leukste aan het ondernemen?
De vrijheid. Dat is het allerfijnste. Niemand kan mij zeggen wat ik moet doen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor alles wat er fout gaat, maar ook voor alles wat er goed gaat. Ook is het enorm veelzijdig. Proeverijen, normaal barwerk, voorraadbeheer en inkopen, maar ook stoelen repareren of allerhande mensen te woord staan, contact met de buurt, de politie of gemeente, noem maar op. Het is ALLES.

Wat vind je het minst leuk en het moeilijkste aan het ondernemen?
Heb in de beginjaren wel gewenst dat geld überhaupt niet bestond. Ben door met een verkeerd persoon in zee te gaan meerdere keren bijna failliet gegaan, zelfs 1 keer op een half uur na failliet geweest! Maar uiteindelijk, na 6 rechtszaken en 5 jaar verder, is alles op z’n pootjes terecht gekomen en staan we als café nu al lang op nummer 1 van de beste biercafés van Utrecht op de website Ratebeer.com. Leveranciers schrijven nu zelf geld af van mijn rekening. Omgekeerde wereld!

Welke eigenschappen moet een (succesvolle) ondernemer hebben?
Een goede ondernemer heeft doorzettingsvermogen en geeft niet op. Volg wat jij mooi vind, waar jij in geloofd en waarvan jij denkt dat het geld gaat opleveren.

Heb je tips voor andere ondernemers of voor starters?
Doe waar jij zelf in gelooft. Blijf bij jezelf en vertrouw op je gevoel. Maak een plan van wat jouw ideale situatie zou zijn en werk daar langzaam naar toe. Het is niet erg als dat heel erg lang duurt, maar je moet een doel hebben. Luister uiteraard naar anderen maar volg niet blindelings, want er wordt veel geblaat en de beste stuurlui staan aan wal. Pak de goede tips eruit die passen bij jou en bij jouw plan van wat je wilt worden.

Nog meer interviews met ondernemers lezen? Breng een bezoekje aan ons blog!

Ben je een horecaondernemer?
Laat het leukste team jou helpen

Word vandaag nog klant en je krijgt je eerste maand gratis.

Ja, ik wil klant worden