Weesper Bar en Spijs

Het zou helemaal niet zo raar zijn om te beweren dat Reinout Ezinga eerder kon ondernemen dan lopen of praten. Vanaf zijn twaalfde hielp hij zijn ouders waar hij kon in hun horeca onderneming en als er iemand uitviel was Reinout de vaste inval-kracht. De basis van zijn horeca carrière was gelegd, maar zijn ouders vonden het belangrijk dat hij ook een diploma zou halen. Dus hij verliet Zeeland om in Amsterdam Communicatiewetenschappen te studeren gevolgd door de master Organisatie Wetenschappen aan de VU.

Weesper 93

Hotelschool was ook een optie geweest, maar daar draait het vooral om de praktijk. Aan de universiteit leer je echt kritisch denken en dat is in de ondernemerswereld het allerbelangrijkste, want je moet nooit ergens genoegen mee nemen, waarom niet? Omdat het nooit genoeg is”. Na zijn studie liep Reinout stage op de marketing afdeling van Heineken. Hij leerde daar zeker veel en het was een inspirerende omgeving, maar de conclusie was dat Reinout compleet ongeschikt was voor het werken in een corporate. “Als je bij zo’n groot bedrijf wil werken is het handig als je een diplomatiek gevoel hebt en weet hoe de politiek daar werkt. Eigenschappen als drammerigheid en snel resultaat willen zien passen dan niet echt goed. Ik wil gewoon dat shit geregeld wordt zonder gedoe en ik rendeer het beste als ik mijn eigen beslissingen kan maken (en of ik dan gelijk heb moet dan nog blijken)”.   

Weesper 46

Na zijn stage, die hij met een goede beoordeling afsloot, ging Reinout werken bij de Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein als manager. Ondertussen zocht hij naar een eigen locatie tot op een dag een pand vrij kwam op de Jan Evertsenstraat in de Baarsjes. Iedereen dacht dat hij knettergek was geworden, maar Reinout had goed onderzoek gedaan: “Gentrifitcatie en demografisch onderzoek zijn zo belangrijk voor je een horecazaak opent. Mensen hadden destijds niet door dat de Baarsjes upcoming was.” Voor Reinout zes jaar geleden Bar Baarsch begon had hij zich eerst goed in de buurt verdiept, dankzij online rapporten, afname sociale huurwoningen, gesprekken met de gemeente, stijgende prijzen van de koop- en huurwoningen had hij snel door dat deze locatie geen slecht idee was. Maar niet alles ging even soepel.

Weesper 85

In het begin was ik helemaal alleen als ondernemer. Dat kan ik niemand aanraden. Ik werkte honderd uur in de week en ik heb me een jaar lang helemaal kapot gewerkt, maar vanaf dag een zat het vol. Het was hard werken, maar als workaholic is dat niet erg, en ik was heel trots”. Dankzij een slimme pitch voor verhuurder AB Inbev kon Reinout Café Vrijdag openen op de Vrijheidslaan. Omdat hij geen operationeel wonder was vroeg hij zijn goede vriend Sikko de Jong erbij. Toen aan de overkant van de Amstel weer een pand vrijkwam is Reinout gewoon naar binnen gelopen en na wat onderhandelingen en een maand verbouwen werd Weesper Bar en Spijs (zie foto’s) geopend. “Als je zo snel groeit dan is inzicht in al je data zo belangrijk. Cijfers liegen gewoon niet. Keuzes moet je maken op basis van cijfers en niet op gevoel.

Het leukste van het ondernemen vindt Reinout dat er altijd een puntje staat aan de horizon waar hij wil komen. Puntje gehaald? Dan zet hij zelf weer een nieuwe stip: “Als iets staat is het minder leuk. Je moet jezelf constant uitdagen, want daar krijg je weer meer energie van. Het afwerken van een draaiboek is niet aan mij besteed.”

Weesper 13

Het minst leuke aan het ondernemen vind Reinout het ‘brandjes blussen’. Als je daar geen zin in hebt, dan moet je geen ondernemer worden. Volgens Reinout moet je als ondernemer je personeel zo empoweren dat zij ook zelfstandig brandjes kunnen blussen. Tevens is omgaan met personeel het moeilijkst. Ze zijn altijd opzoek naar bepaalde types en ze nemen geen mensen voor een half jaar aan. Bij Bar Baarsch werken mensen bijvoorbeeld gemiddeld vier jaar. Een sterke basis is nu eenmaal belangrijk.

De belangrijkste lessen die Reinout mee kan geven aan beginnende ondernemers? “Gewoon het doen, alles fixen, doordrammen, agressief en gezellig zijn, altijd in de zesde versnelling, niet lui zijn, jezelf blijven motiveren, leer met mensen om te gaan, betaal je facturen zo snel mogelijk, je moet van alles een beetje kunnen en geen afwachtend schaap zijn. Als iets mis gaat altijd bellen bellen bellen.

Weesper 81

Reinout zit nooit stil en heeft altijd een masterplan. “Vooruit kijken en sturen, hierdoor bereik je de doelen die je voor ogen hebt.” Maar hij kan ook goed genieten. Met zijn vriendin gaat hij vaak leuke dingen doen of uit eten en dan neemt hij zijn telefoon niet op. Behalve als zijn compagnon belt.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten