Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn er een aantal fiscale voordelen waar ik in een aantal blogs wat aandacht aan zal besteden. Deze week de zelfstandigenaftrek.

Achtergrond van de zelfstandigenaftrek

Wanneer je in loondienst bent, wordt er maandelijks belasting ingehouden op je bruto looninkomsten. Als ondernemer is dit niet het geval. Je betaald achteraf belasting over de winst die je met je onderneming betaald hebt. Omdat de overheid ondernemerschap wil stimuleren heeft zij een aantal stimuleringsmiddelen ingezet, genaamd de ondernemersaftrek.

De ondernemersaftrek bestaat uit:

  • zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek
  • MKB winstvrijstelling
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Hier gaan we verder in op de zelfstandigenaftrek.

Hoogte van de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een bedrag van € 7.280. Dit bedrag mag je op je winst in mindering brengen waardoor je over dit bedrag geen belasting betaald. Het maakt hierbij niet uit of je één onderneming of meerdere ondernemingen hebt: het is een bedrag per ondernemer.

Voorwaarden aan de zelfstandigenaftrek

Je moet voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je als ondernemer aantoonbaar 1.255 uren per jaar aan je onderneming hebt gewerkt. Het begrip “uren die gewerkt worden in de onderneming” kun je ruim zien. Maken van offertes, reistijd, boekhouding, opleiding in het kader van de onderneming: al deze uren tellen mee. De bewijslast, van gemaakte uren, rust bij jou als ondernemer. Twijfel of je aan de uren komt of is dit op een andere wijze aannemelijk te maken, hou deze dan bij.

Let op!

  • Wanneer je naast je ondernemerschap in loondienst bent, dien je naast de genoemde 1.255 uren meer dan 50% van je tijd besteden aan je onderneming.
  • Wanneer de ondernemer aan het begin van het kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt bedraagt het bedrag van de zelfstandigenaftrek 50% van € 7.280.

Voorbeeld:

Voor het voorbeeld maak ik een financiële vergelijking tussen iemand in loondienst en een ondernemer. Inkomen is voor beiden bruto € 15.000 (voor de ondernemer na aftrek van zakelijke kosten). Deze vergelijking is puur financieel en er is geen rekening gehouden met heffingskortingen. Met de andere ondernemersaftrekken (MKB winstvrijstelling en startersaftrek) is nog geen rekening gehouden. Aan deze ondernemersaftrekken zal ik in de volgende blogs aandacht besteden.

Loondienst

Je betaald dan 36,5% belasting over € 15.000 (netto € 9.525).

Winst

Van de € 15.000 mag je € 7.280 in mindering brengen. Over de resterende € 7.720 betaal je dan 36,5% belasting (€ 12.182 netto).

 

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten

Leonie Poortvliet
Door Lauressa op 7 november 2018
Leonie Poortvliet
Romy Bakker
Door Lauressa op 7 november 2018
Romy Bakker
William Jarret
Door Lauressa op 7 november 2018
William Jarret