Zwangerschapsverlof voor ondernemers

Door Ananda op 20 juli 2015
Tips

Veel vrouwen ervaren de zwangerschap als een gelukkige periode zonder zorgen, maar dat is niet voor iedereen zo. Bij zelfstandig onderneemsters roept deze mijlpaal ook heel wat vraagtekens op. Ben je in loondienst, dan is het vanzelfsprekend dat je tijdelijk met zwangerschapsverlof kunt gaan, maar hoe werkt dit voor zelfstandig onderneemsters?

Zelfstandige ondernemers moeten voor de inkomstenbelasting aan een zogenaamd ‘urencriterium’ voldoen willen zij gebruik kunnen maken van de ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek.  Maar als je zwanger bent zal je minder werken en is dit urencriterium haast niet haalbaar. Betekent dit dan automatisch dat je in het jaar van je zwangerschap niet als ondernemer kwalificeert? Gelukkig niet! De Wetgever heeft wel degelijk rekening gehouden met het vrouwelijke geslacht, en zodoende een verzachtende bepaling opgenomen. De inkomstenbelasting kent een fictiebepaling die stelt dat indien de werkzaamheden worden onderbroken vanwege een zwangerschap, het aantal gewerkte uren geacht wordt niet te zijn onderbroken. Voor meer informatie raadpleeg de website van de Belastingdienst.

Aan het urencriterium kan dus worden voldaan, dat is geen probleem. Maar hoe kom je als zelfstandig ondernemer aan inkomsten gedurende je zwangerschapsverlof? Daar is de Zelfstandig en Zwanger-regeling voor in het leven geroepen. Dit betreft een zwangerschapsverlof-uitkering voor ondernemers. Een voorwaarde voor het verkrijgen van een maximale uitkering, welke gelijk is aan het minimumloon, is dat de onderneemster in het kalenderjaar voorafgaand aan de zwangerschap aan het urencriterium (1225 uur) heeft voldaan. De uitkering loopt minstens 16 weken en moet uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aangevraagd worden. De onderneemster heeft in ieder geval recht op minimaal 10 weken ZEZ-uitkering na de bevalling.
voor meer informatie raadpleeg de website van het UWV.

Let op: ouderschapsverlofkorting geldt niet voor zelfstandigen.

 

Recente berichten

Onze locaties

Hoofdkantoor

IBEO Amsterdam
Condensatorweg 54
1014 AX Amsterdam

Onze andere vestigingen

IBEO Den Bosch
Burgemeester Loeffplein 70E
5211 RX Den Bosch

IBEO Den Haag
Zuid Hollandlaan 7
2596 AL Den Haag

IBEO Eindhoven
Flight Forum 840
5667 DB Eindhoven

IBEO London
4 Winsley Street
W1W 8HF London

IBEO Rotterdam
Hofplein 20
3032 AC Rotterdam

IBEO Utrecht
Papendorpseweg 95
3528 BJ Utrecht