ZZP boekhouding

Als zzp’er, zelfstandige, freelancer, etc. heb je behoefte in bijna alle gevallen een eenvoudige zzp boekhouding. Maak het jezelf dus ook niet al te moeilijk. Helaas is de boekhouding wel een verplicht onderdeel van het ondernemerschap. En als zzp’er ontkomt jij er ook niet aan. Om je een beetje op weg te helpen geven wij je een paar tips. Want of je nu vrijwillig zzp’er bent geworden of min of meer gedwongen, een goede zzp boekhouding geeft je veel rust.

ZZP boekhouding uitbesteden of zelf doen

Allereerst is het goed om jezelf af te vragen of je de boekhouding zelf wilt gaan voeren of dat je hier een boekhouder of accountant voor in de arm wilt nemen. Dit is puur een afweging van tijd en kosten die er meer gepaard gaan. Zoals gezegd, als zzp’er heb je vaak een redelijk eenvoudige zzp boekhouding. Het aantal in- en verkoopfacturen is meestal beperkt en dat maakt de keuze er in deze eigenlijk niet makkelijker op. De boekhouding uitbesteden wordt namelijk naarmate de omvang van de administratie kleiner wordt goedkoper, maar in het geval dat je het zelf gaat doen zal het jou ook minder tijd kosten. Het grootste voordeel van zelf boekhouden als zzp’er is dat je precies weet wat er in jouw onderneming gebeurt. Zo weet je ook te allen tijde hoe je er voor staat. Bovendien scheelt het je natuurlijk in de kosten, want alle tijd die een boekhouder aan jouw boekhouding besteedt zal hij in rekening brengen. Het enige nadeel is dat je als zzp’er ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (DGA’s laten we in dit geval even buiten beschouwing). Dat betekent dat de aangifte inkomstenbelasting niet meer recht toe recht aan is. Heb je dus weinig kennis van fiscaliteit en ligt boekhouden jou ook niet zo, dan zou je er misschien toch goed aan doen je boekhouding uit te besteden. Bovendien kan een goede boekhouder (of beter nog, fiscalist) ervoor zorgen dat jij als zzp’er gebruik maakt van alle belastingvoordelen. Want die zijn er nogal wat voor de zzp’er.

Boekhoudpakket voor de zzp’er

Als je er voor kiest om de boekhouding zelf te doen, ga dan op zoek naar een goed boekhoudpakket (bij voorkeur online) of zorg ervoor dat je een goed werkend Excel-spreadsheet tot je beschikking hebt. Het is namelijk helemaal niet per se nodig om je boekhouding te voeren in een boekhoudpakket. Als jij als zzp’er niet al te veel in- en verkoopfacturen hebt, zonder bijzonderheden, is het vaak net zo lekker om gewoon in Excel te werken. En het is nog goedkoper ook! De voordelen van een online boekhoudpakket zijn echter wel dat je overal ter wereld bij je administratie kunt. Dit zou je natuurlijk ook kunnen creëren door bijvoorbeeld handig gebruik te maken van tools als dropbox e.d. maar dan wordt het al iets complexer. Het  nadeel van een boekhoudpakket is dat je vaak wel enige kennis van boekhouden moet hebben om er lekker in te kunnen werken. En waarschijnlijk ben je niet zzp’er geworden omdat je zo goed kunt boekhouden, toch? Maar je zou ook kunnen denken aan een tussenoplossing. Dat je bijvoorbeeld een handig facturatie-systeem zoekt, dan gaan in ieder geval al je verkoopfacturen goed de deur uit. Vervolgens verzamel je al je inkoopfacturen in je dropbox, in je mail of op je PC en houdt je de boekhouding bij in Excel. De boekhouding klinkt dan misschien wat complex, maar is in feite niet meer dan een overzicht van alle opbrengsten en kosten met de benodigde details als datum van aan-/verkoop, factuurnummer, btw, totaalbedrag, kostensoort. Want als zzp’er is het vaak ook niet meer dan dat! Twijfel je op den duur of je het goed doet, dan kun je altijd nog een boekhouder inschakelen!

ZZP boekhouding - dat hoeft niet moeilijk te zijn!

Boekhouding uitbesteden als zzp’er

Tja, waarom zou je de boekhouding dan nog uitbesteden? Dat is eigenlijk al gezegd; je bent toch geen zzp’er geworden om al je tijd in de boekhouding te steken? Jij kunt je tijd wel beter besteden, namelijk aan je eigen onderneming! In dat geval kun je de boekhouding met een gerust hart overdragen aan een boekhouder of accountant. In jouw geval – omdat je een niet al te omvangrijke boekhouding hebt – zullen de kosten voor het uitbesteden dan ook beperkt zijn. Daar komt nog bij dat een goede boekhouder of misschien zelfs administratie- of accountantskantoor met echte fiscalisten jou heel veel voordelen kunnen bieden. Jouw boekhouding is immers hun vak. Bovendien krijg je daarmee een goed inzicht in je cijfers en dus ook je debiteurenpositie. Je weet van week tot week precies welke klanten er betaald hebben en welke nog niet. Zo kun je dus actief achter je geld aan. Mocht het je niet lukken de onwillige debiteuren zelf te laten betalen, dan kun je altijd nog de hulp in roepen van een advocaat. Absolute Advocaten is zo een partij die je daarbij zou kunnen helpen. Zij weten dus precies hoe je dat aan moet pakken. En als zzp’er heb je al genoeg aan je hoofd, dus misschien is het dan ook wel wat waard om je over de boekhouding en debiteurenbeheer in ieder geval geen zorgen te hoeven maken, niet waar? Ben je benieuwd naar wat IBEO biedt of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons bedrijf? Bel ons dan gewoon op – 020-7542399 – dan kunnen we het geheel vrijblijvend een keer over jouw zzp boekhouding hebben.

Ben je een ondernemer?
Laat het leukste team jou helpen!

Meld je vandaag aan en je krijgt je eerste maand gratis.

Plan een demo

Recente berichten