Visbar Beet

Na gewerkt te hebben in de meest uiteenlopende horecagelegenheden begon Floris Harms zo’n tien jaar geleden met het werken als studentchauffeur bij D&B (waar hij uiteindelijk general manager werd). Voorafgaand aan een van deze ritjes bestelde Floris een portie kibbeling en vervolgens bracht hij zijn klant naar een chique visrestaurant. Het gat in de markt was nog net niet zichtbaar en het idee achter Visbar Beet was geboren.

IMG_1882

Tijdens een vakantie in Berlijn zette Floris al zijn plannen op papier en bij thuiskomst kon het grote praten beginnen. Alle vrienden van Floris met horecagelegenheden of interessante connecties bezocht hij om adviezen te vragen en uiteindelijk bleven er nog drie dingen over die geregeld moesten worden: geld, een locatie en een partner. Maar, zoals iedereen weet, als je iets zoekt dan vind je het niet (net zoals in de liefde). Dus de actieve zoektocht naar een partner werd even geparkeerd. Totdat hij met zijn vrienden ging eten bij Hutspot en zij hem aanspoorden om eens met Nout de Lange te praten die daar in de keuken stond.

IMG_1902

Ook Nout had destijds zijn eigen catering bedrijf en had veel horeca ervaring. Met als droom het verbeteren van de wereld was hij na zijn studententijd bij Unicef aan de slag gegaan. Hier kreeg hij meer te maken met moeizame bureaucratie dan met daadwerkelijke actie. Het schaalniveau van de jongensdroom werd daardoor wat aangepast en gecombineerd met zijn passie voor eten bereiden. “Er zijn zoveel verschillende culturen en zo veel verschillende keukens, lekker eten gaat door alle lagen van de bevolking heen. Er zijn geen grenzen en iedereen houdt van eten en gezelligheid.” Deze gedachte kwam vooral naar boven toen Nout veel samen kookte met Syrische vluchtelingen in een asielzoekerscentrum. Een eigen horeca gelegenheid zou een logische stap kunnen zijn en op dat moment stapte Floris binnen. De volgende dag dronken ze samen een biertje en was een nieuw ondernemersduo geboren.

IMG_1876

Een tijd later kreeg Floris een mail van de gemeente: er was een pand met een horecavergunning beschikbaar op de Dapperstraat in Amsterdam Oost. Er moest wel veel opgeknapt worden maar inmiddels kregen ze ook veel advies van Reinout Ezinga (Bar Baarsch, Café Vrijdag, Weesper) die investeerde in de toekomstige visbar waardoor ze nog meer vertrouwen kregen. Op 1 april kregen ze de sleutel en op 18 juli werd Visbar Beet geopend.

Het begin is natuurlijk wel moeilijk. Alles is spannend en nieuw, maar ik zou niet meer voor een baas willen werken. Als je het gevoel krijgt dat je iets optimaal moet doen dan kan je dit het beste vanuit je eigen vrijheid doen. Als je in de structuur van andere mensen moet werken, heeft dit invloed op je mate van bevlogenheid en gedrevenheid.” Aldus Nout. Volgens Floris kan een baas een rem zijn vooral als je eigenwijs bent. “Het is overigens wel wat gunstiger als je baas ooit zelf voor een baas heeft gewerkt, dat maakt het werken wat makkelijker. Overigens was het werken voor een baas super leerzaam. Tien jaar geleden had ik dit allemaal niet gekund.”

IMG_1910

Het moeilijkste aan het ondernemen is het vinden van goed personeel vindt Floris. “Mensen moeten nu eenmaal horeca inzicht hebben, dat kan je iemand niet aanleren. Ook moet er een vorm van social controle onder het personeel zijn.” Volgens Nout is het lastige van ondernemen heel dubbel: “Als mensen je kunnen vinden, dan brengt dat problemen met zich mee. Dus het hoort er (gelukkig) nu eenmaal bij. Soms moet je deze problemen op een manier oplossen die je niet helemaal voor ogen had. Het is daarom belangrijk dat je super snel kan handelen. Bijschakelen is nu eenmaal makkelijker dan terugschakelen en gaat makkelijker als de basis goed is.

Een ander nadeel aan het ondernemen is ook het gebrek aan geld. “Vooral in het begin is er weinig geld beschikbaar. Eventuele fooien gaan direct naar het personeel.”

IMG_1897

Als je een succesvolle onderneming wil hebben dan heb je volgens Floris veel geluk nodig en mensen moeten je het ook gunnen. “Een groot netwerk kan in het begin wel handig zijn, maar je moet er niet vanuit gaan dat ze blijven komen. Het is natuurlijk het aller leukst als je de buurt kan betrekken in jouw onderneming. Zodra je een goede verstandhouding hebt met de buurt is iedereen ook meer betrokken. De buren kunnen vanuit hun huizen naar je terras kijken, maar ze kunnen ook in de gaten houden of er bijvoorbeeld niet ingebroken wordt.

Momenteel kan je je misschien toekomstige favoriete visbar steunen met hun creatieve crowdfunding campagne, maar langs gaan is natuurlijk ook altijd een goed idee, dan kan je gelijk door een van de leukste straten van Amsterdam lopen.

IMG_1918